Kiełbaski ślimaczki z miodem na grilla

Kiełbaski ślimaczki uwielbiamy na grilla, ale od kiedy pierwszy raz zrobiłam białą kiełbasę sama, chciałam zrobić i te kiełbaski sama.

kiełbaski ślimaczki z grilla

Akurat nadarzyła się okazja na zrobienie większej ilości, bo przyjeżdżała rodzina na grilla. Znajomy który przyjechał  w odwiedziny stwierdził, że mi odbiło.. a jak zobaczył jak to szybko idzie i jakie są dobre. Przyznał mi rację, że warto zainwestować trochę czasu :)

Kiełbaski ślimaczki z miodem na grilla 

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 1 kg boczku surowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki pieprzu świeżo zmielonego
  • 1,5 szklanki zimnej wody
  • 5 łyżek miodu gryczanego
  •  15 metrów jelit baranich do kabanosów

Łopatkę i boczek umyłam pod zimną wodą, osuszyłam, pokroiłam w grubą kostkę. Zmieliłam w maszynce do mięsa na dużych oczkach wszystko, a potem 2/3 masy raz jeszcze zmieliłam w maszynce przez sitko z mniejszymi oczkami. Wszystko razem porządnie wymieszałam rękami z z przyprawami oraz z zimną wodą. Masę trzeba wyrobić jak ciasto, porządnie i długo.

Jelita płuczemy pod ciepłą wodą, wkładamy do garnka zalewamy ciepłą wodą ( ok. 30 C ) i moczymy co jakiś czas mieszając je ręką żeby spłukać z nich sól w której są przechowywane.

Potem na maszynkę do mięsa nałożyłam obcięty nożem lejek ( węższa końcówka niż standardowy lejek do nadziewania ).

kiełbasa jak zrobić

Jelita naciągamy kawałkami na nasz lejek od maszynki. Dzielimy jelita na kawałki, koniec każdego kawałka wiążemy na supełki.  Do maszynki wkładamy mięso ( już bez ostrzy w środku ) i nadziewamy jelita. I gotowe.
Całość zajmuje koło 2 godzin pracy. A efekt murowany.

kiełbaski na grill przepis

Fajne, jeszcze jest to, że można zrobić kiełbaski z różnymi przyprawami. Jedne z miodem, drugi z curry itp, itp.