Zapraszam do przeczytania wpisu dotyczącego jednego z moich ulubionych dań wigilijnych.
Kluski z makiem – to danie wigilijne, ale u nas na stole nie gościły ..
zaczęły gościć od dnia, kiedy złożeni chorobą wymieniliśmy przygotowanymi daniami z naszą przyjaciółką.
Zakochaliśmy się w kluskach z makiem, szczerze łączą mój ukochany słodki mak z makowca z makaronem też ukochanym, to jak można tego dania nie kochać :)
Wczoraj kluski z makiem podawałam na Rynku w Krzeszowicach w ramach Wigilijnego spotkania. Cieszyły się dużym powodzeniem ! Tak i oto przepis dla Was !
Kluski z makiem ( dla 6 osób )
- 40 dkg maku
- 1 szklanka miodu
- 1 l gorącej wody
- 25 dkg orzechów włoskich
- 0.5 kg makaronu łazanki
Mak zalewamy gorącą wodą w misce, odstawiamy na około godzinę aż spęcznieje. Mak przepuszczamy przez maszynkę z założonym sitkiem do mielenia maku. Orzechy tniemy na mniejsze kawałeczki ( ja użyłam do tego blendera ) dodajemy do maku wraz z miodem wszystko mieszamy i mak gotowy.
Makaron gotujemy wg opisu z opakowania, odcedzamy i gorący mieszamy z makiem.
Podajemy!
ps. można dodać jeszcze kandyzowanej skórki z pomarańczy, suszonej żurawiny, ale ja lubię mak w takiej podstawowej wersji.
Inne przepisy wigilijne znajdziesz TU
moje ulubione danie wigilijne
Zapraszam do mnie :)