Konkurs z Kikkoman i TABASCO® – zaproszenie :)

Konkurs z Kikkoman i TABASCO® zapraszam do udziału. 

 

konkurs z sosem sojowym

 

Zadanie konkursowe mam nadzieję, że jest proste :) 

Proszę zamieść w komentarzu pod tym wpisem przepis na danie z użyciem sosu sojowego Kikkoman, sos musi być wymieniony wśród składników dania.

Mile widziane zdjęcia, te prześlij na adres kuchnianawzgorzu@gmail.com ( umieszczę je w galerii na FB).

Każdy z uczestników konkursu może zamieścić maksymalnie 2 przepisy. 

Czas trwania konkursu 23.11-30.11.15

Wygrywają dwie osoby. 

Nagrody mam dla dwóch osób  – czyli dwa zestawy poniższych produktów

TABASCO® Sauce

TABASCO® Habanero Sauce

TABASCO® Green Sauce

TABASCO® Garlic Sauce

sos sojowy Kikkoman

sos sojowy Kikkoman Less Salt

Ogłoszenie wyników nastąpi 3.12 do godziny 24.00, na dane adresowe czekam do dnia 5.12. 

Wysyłką nagród zajmuje się agencja reklamowa Bright. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

25 myśli na temat “Konkurs z Kikkoman i TABASCO® – zaproszenie :)

  1. Mogę byc pierwsza.
    Sajgonki z krewetkami i kapusta kiszoną.

    1 opakowanie papieru ryżowego
    100 g kapusty kiszonej
    1 marchewka
    ok. 15 cm ogórka wężowego
    200 g krewetek tygrysich obgotowanych
    mały słoiczek marynowanych małych podgrzybków
    olej ryżowy do smażenia
    sos sojowy Kikoman
    Najpierw pokroiłam drobno kapustę.
    Marchewkę obrałam i razem z ogórkiem obierakiem do warzyw zestrugałam cienkie, długie plasterki.
    Papier ryżowy smarowałam wodą i gdy zmiękł nakładałam porcję kapusty, krewetki, ogórka, marchewki i grzybka.
    Zwinęłam je tak jak się zwija naleśniki na krokiety.
    Smażyłam sajgonki w głębokim tłuszczu aż się zrumieniły.
    Podałam z sosem sojowym Kikoman i warzywami skropionymi octem ryżowym i solą.
    Do sajgonek podałam dodatkowo sos sojowy Kikoman.
    Życze smacznego. Zdjęcia poszły na maila.
    Dorota Owczarek dolores1264@o2.pl

  2. Krewetki i kalmary smażone

    Składniki na przekąskę dla dwóch osób.
    • 8 dużych krewetek gotowanych bez głów,
    • 8 krążków kalmarów,
    • Biały sezam,
    • 4 łyżki mąki kukurydzianej,
    • Sól, pieprz,
    • Białko jaja,
    • Olej do smażenia.
    Sos majonezowy
    • Żółtko,
    • 1/3 szklanki oleju,
    • 1 łyżeczka musztardy dijon,
    • ½ łyżeczki octu winnego,
    • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
    • Sól, pieprz.
    Sos azjatycki
    • 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman,
    • 1 łyżeczka sosu rybnego,
    • Sok z połowy limonki,
    • ½ papryczki chili.
    Przygotowanie:
    1. Najpierw sos azjatycki. Mieszamy wszystkie składniki i posypujemy siekaną papryczką chili oraz szczypiorkiem. Ilość papryczki musicie dopasować do swojej tolerancji na ostre przyprawy. Lepiej nie przesadzić, bo nikt tego nie zje Emotikon wink I już!
    2. Teraz czas na sos majonezowy. Żółtko ubijamy z musztardą, octem szczyptą soli i pieprzu. Powoli dolewamy olej. Ubijamy aż konsystencja będzie kremowa i zużyjemy cały olej. Nie bójcie się, że się zważy. Jeśli wszystkie składniki będą w temperaturze pokojowej nic się nie stanie.
    3. Krewetki moczę w białku, a potem w sezamie i smażę w głębokim tłuszczu około 5 minut. Sezam lekko ściemnieje i to jest sygnał, że już jest gotowe.
    4. Mąkę mieszam ze szczyptą soli i szczyptą pieprzu. Obtaczam w mieszance krążki kalmarów i smażę na głębokim tłuszczu. Podobnie jak krewetki około 5 minut aż panierka będzie zarumieniona.

  3. Moje pierwsze Sushi :)
    Składniki:
    1 szklanka ryżu do Sushi
    2 listki sprasowanych alg
    1/2 avocado
    4 sarumi
    1/2 ogórek zielony
    1/2papryka czerwona
    1 marchewka
    2 listki sałaty lodowej
    serek filadelfia
    wasabi
    imbir marynowany
    sos sojowy Kikkoman
    2 łyżki octu ryżowego
    cukier , sól
    mata bambusowa
    Troche roboty jest więc do dzieła ;) Ryż płukamy kiklakrotnie do uzyskania czystej wody . Gotujemy w stosunku 1:1 czyli szklanka wody na szklane ryżu. Od czasu do czasu mieszając by nieprzywarł do garnka. Gdy już woda zostanie wchłonięta odkładamy do wystygnięcia. My w między czasie przygotujemy pozostałe składniki. Kroimyw słupki nasze warzywka czyli marchewka, papryka, ogórek, avocado. Sarumi obieramy z foli i dzielimy na połowe. Gdy ryż już wystygł dodajemy do niego ocet ryżowy oraz sól i cukier, mieszamy składniki. No to do dzieła ;) Na matę bambusową układamy listek alg i ryż oraz pozostałe składniki kto co lubi ;) i ostrożnie zwijamy za pomocą maty w rulon i ugniatamy. Tak przygotowany rulon kroimy zmoczonym nożem przez środek i na następne kawałki. I tak postępujemy dodając inne składniki . Do tego w naczyniach mamy sos sojowy Kikkoman , chrzan Wasabi oraz marynowany imbir. Smacznego

  4. Chińskie naleśniki.

    Naleśniki:

    -250 g mąki

    -250 ml wody

    -250 ml mleka

    -1 jajko

    -szczypta soli

    Nadzienie:

    -1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej

    -1 szklanka posiekanej białej kapusty

    -8 pieczarek

    -1 marchewka

    -kawałek selera

    -2 cebule

    -3 ząbki czosnku

    -sól ,pieprz ,chilli do smaku

    -45 g solonego słoneczniku

    -2 łyżki sosu sojowego Kikkoman

    -0,5 łyżki mąki ziemniaczanej

    -0,5 szklanki wody

    Dodatkowo:

    2 łyżki mąki pszennej

    4 łyżki wody

    olej do smażenia

    1.Składniki ciasta połączyć mikserem,odstawić na godzinę ,następnie na lekko natłuszczonej patelni usmażyć naleśniki.

    2.Kapustę sparzyć i odsączyć.

    3.Cebulę obrać pokroić w piórka ,lekko podsmażyć razem z drobno posiekanym czosnkiem na dobrze rozgrzanym oleju,następnie dodać pieczarki pokrojone w paski oraz startą na tarce o dużych oczkach marchewką,smażyć około 1 minuty,dodać fasolkę i kapustę .Smażyć pod przykryciem przez około 5 minut .Na koniec dodać starty seler i słonecznik.

    4.Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w wodzie,dodać sos sojowy,wlać do jarzyn,mieszając smażyć do zgęstnienia.Przyprawić do smaku solą,pieprzem i chilli.

    5.Na każdy naleśnik nałożyć po 2 łyżki farszu.Brzegi posmarować mąką połączoną z wodą,założyć boki,zwinąć w rulon,odstawić na 10 minut.

    6.Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

  5. Łosoś w zielonej herbacie z aromatycznymi brokułami

    500 gram filetu z łososia
    1 łyżeczka herbaty zielonej liściastej
    Sól, pieprz
    Aromatyczne brokuły
    500 gram brokułów
    3 ząbki czosnku
    6 plasterków imbiru
    ½ papryczki chilli
    2 łyżki sosu sojowego Kikkoman
    1 łyżka ziaren sezamu

    Filet z łososia myjemy, osuszamy dzielimy na 4 części. Każdy kawałek łososia oprószamy solą i pieprzem ( tylko strona bez skóry ). Herbatę liściastą mielimy w młynku do kawy lub rozcieramy ją w moździerzu, tak przygotowaną herbatą nacieramy każdy kawałek ryby i odstawiamy na 15 minut.
    Brokuły dzielimy na różyczki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy do niej pokrojony w plasterki czosnek, imbir i chilli. Kiedy z patelni zacznie unosić się ich zapach wrzucamy różyczki brokułu i smażymy go około 2-3 minut. Po tym czasie wlewamy sos sojowy Kikkoman – mieszamy i smażymy kolejne 5 minut. Wyłączamy, posypujemy ziarnami sezamu i odstawiamy w ciepłe miejsce.
    Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na nim łososia po około 3-7 minut z każdej strony w zależności od stopnia wysmażenia. Usmażonego łososia przekładamy na talerze, dodajemy brokuły i serwujemy gorące.

  6. Mielona wieprzowina w stylu koreańskim

    500 gram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
    1/3 szklanki brązowego cukru
    ¼ szklanki sosu sojowego Kikkoman
    1 łyżeczka oleju sezamowego
    3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka świeżego imbiru
    ½ – 1 papryczka chilli
    1 pęczek szczypiorku
    1 łyżka oleju
    Sól, pieprz
    Dodatkowo
    Około 200 -300 gramów ryżu

    Na patelnie wlewamy odrobinę oleju, wsypujemy brązowy cukier i na wolnym ogniu karmelizujemy go. Kiedy cukier się rozpuści podkręcamy ogień i na patelnie wkładamy mielone mięso – mieszając cały czas smażymy około 2 minut. Do mięsa dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobno papryczkę chilli i starty na tarce o drobnych oczkach imbir oraz odrobinę oleju sezamowego – mieszamy i smażymy 3 minuty. Kiedy mięso się zarumieni i przesmaży wraz z przyprawami na patelnie wlewamy sos sojowy Kikkoman, zmniejszamy ogień i dusimy mięso około 10- 15 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i jeśli jest taka potrzeba brązowym cukrem i sosem sojowym (mięso ma być słodko – pikantne )
    Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
    Umyty i osuszony szczypiorek kroimy drobno na skos. Na talerze wykładamy po porcji ryżu, na niego wykładamy porcję mięsa i wszystko posypujemy szczypiorkiem, serwujemy gorące, smacznego ; )

  7. Moja ulubiona sałatka, która często bywa gościem na stole :)

    Szybka sałatka pekińska z fetą

    Jeśli macie mało czasu na kuchenne przygotowania, to polecam prostą sałatkę z kapusty pekińskiej, zrobienie jej zajmie Wam tylko kilka minut, a smakuje wyśmienicie.

    Składniki:

    1 średnia główka kapusty pekińskiej
    opakowanie sera feta
    1/2 szklanki orzechów włoskich

    Sos:

    2 łyżki musztardy stołowej
    2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    4 łyżki oliwy
    1 łyżeczka sosu sojowego Kikkoman
    sól
    pieprz

    1. Sałatę pekińską wraz z białymi częściami liści drobno kroimy, dodajemy ser feta pokrojony w kostkę.

    2. Składniki sosu mieszamy ze sobą i polewamy sałatę z fetą, mieszamy dokładnie, aby sos wszędzie dotarł. Na koniec wymieszaną i doprawioną sałatę posypujemy orzechami włoskimi.

    Pozdrawiam serdecznie, Agnieszka Sznajder

  8. Stir fry z gęsiną i warzywami

    100 g pieczonej gęsiny lub innego drobiu
    połowa małego brokuła
    mała marchewka
    garść grzybów mun
    mała cebulka
    porcja makaronu soba
    sos sojowy kikkoman less salt
    2 łyżki oleju kokosowego
    łyżka oleju sezamowego
    szczypta świeżo mielonego chilli
    50 ml bulionu drobiowego
    płaska łyżeczka pasty imbirowej
    płaska łyżeczka pieprzu syczuańskiego
    biały sezam do dekoracji

    Marchew obieram i kroję w cienkie ukośne plastry, grzyby zalewam wrzątkiem na 15 minut.Po upływie czasu odcedzam je i kroję w paseczki.
    W woku rozgrzewam olej kokosowy i wrzucam pieprz syczuański i pastę imbirową, szybko mieszam i dodaję różyczki brokuła oraz bulion . Chwilę duszę razem, dodaję marchew i znów mieszam. Kolejnym krokiem jest dodanie cebulki pokrojonej w pióra oraz grzybów mun. Całość mieszam razem, a gdy warzywa będą miękkie i jędrne dodaję chilli, łyżkę sosu Kikkoman oraz olej sezamowy.
    Całość jeszcze chwilę przesmażam.
    Makaron gotuję we wrzącej wodzie 3 minuty po czym dodaje do woka i mieszam ze wszystkimi składnikami.
    W głębokiej misce nakładam porcję makaronu, porcję warzyw z woka i plasterki pieczonej gęsi. Całość posypuję sezamem.

  9. Moja rodzina uwielbia wykwintne sałatki , ta jak najbardziej do nich należy :)

    Sałatka z rukoli z grillowaną polędwiczką i ciecierzycą
    Składniki:
    ( Na dwie porcję)
    1 średnia polędwiczka wieprzowa ok. 400g.
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1 łyżka oliwy z oliwek
    2 duże górne liście sałaty lodowej na miseczki
    2 garście rukoli
    6 pomidorków koktajlowych
    100g. ugotowanej ciecierzycy
    listki świeżej bazylii
    sos sojowy
    Przygotowanie:
    Polędwiczkę umyć , oczyścić z błonek. Pokroić w cienkie 0,5 cm plasterki. Oliwę wymieszać z solą i pieprzem , natrzeć mięso. Rozgrzać patelnie grillową lub grilla elektrycznego/węglowego , smażyć plasterki polędwiczki po 1-2min. z każdej strony.
    W miseczki z liści sałaty wkładać po garści rukoli , posypać ciecierzycą oraz ułożyć plastry polędwiczki. Do każdej sałatki dodać po 3 umyte pomidorki koktajlowe oraz listki bazylii. Sałatki polać sosem sojowym.

  10. Moja rodzina uwielbia wykwintne sałatki , ta jak najbardziej do nich należy :)

    Sałatka z rukoli z grillowaną polędwiczką i ciecierzycą
    Składniki:
    ( Na dwie porcję)
    1 średnia polędwiczka wieprzowa ok. 400g.
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1 łyżka oliwy z oliwek
    2 duże górne liście sałaty lodowej na miseczki
    2 garście rukoli
    6 pomidorków koktajlowych
    100g. ugotowanej ciecierzycy
    listki świeżej bazylii
    sos sojowy Kikkoman
    Przygotowanie:
    Polędwiczkę umyć , oczyścić z błonek. Pokroić w cienkie 0,5 cm plasterki. Oliwę wymieszać z solą i pieprzem , natrzeć mięso. Rozgrzać patelnie grillową lub grilla elektrycznego/węglowego , smażyć plasterki polędwiczki po 1-2min. z każdej strony.
    W miseczki z liści sałaty wkładać po garści rukoli , posypać ciecierzycą oraz ułożyć plastry polędwiczki. Do każdej sałatki dodać po 3 umyte pomidorki koktajlowe oraz listki bazylii. Sałatki polać sosem sojowym.

  11. Potrawka chińska
    Składniki:
    1 podwójna pierś z kurczaka
    2 cebule
    1 mała papryka chili
    450g. mrożonej mieszanki chińskiej
    300g. młodej , małej brukselki ( można użyć także mrożonej)
    50g. grzybów mun ( 1 opakowanie)
    4 łyżki sosu sojowego Kikkoman
    1 łyżka koncentratu curry ( można pominąć)
    przypawa do chińszczyzny
    tandoori masala
    curry
    słodka papryka
    pieprz
    sól
    olej do smażenia

    ryż basmati lub parboiled , ilośc wg. uznania
    Przygotowanie:
    Grzyby mun zalać wrzątkiem , odstawić na 10 min.
    Pierś z kurczaka umyć , oczyścić z błonek , pokroić w kostkę. Cebulę obrać , posiekać drobno wraz z papryczką chili. W garnku w którym będziemy przygotować potrawkę rozgrzać olej , Włożyć kurczaka , posypać go obficie wszystkimi przyprawami. Gdy się lekko podsmaży dodać cebulę i papryczkę , smażyć na wolnym ogniu co chwila mieszając.
    Do mięsa dodać koncentrat curry oraz sos sojowy wymieszać , wlać ok 0,5 l wody , dodać brukselkę , gotować na pół miękko.
    Grzyby mun odsączyć , pokroić na mniejsze kawałki. Do potrawki dołożyć mieszankę chińską oraz grzyby , gotować razem kolejne 15 min. W między czasie danie ponownie doprawić , przypraw dodajmy sporo , maja być mocno wyczuwalne a danie dość pikantne.
    Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu z dodatkiem soli. Odcedzić , rozdzielić na porcję. Chińszczyznę podawać z ryżem.

  12. Soczysta pierś z kaczki z dodatkiem Pak Choi

    Poniżej przedstawiam banalnie proste wykonanie smażonej piersi z kaczki. Cudownie soczysta, rozpływająca się w ustach.. niebiańsko smaczna! Taka właśnie będzie, jeśli zrobisz ją według instrukcji poniżej.

    A do tego? Kapusta Pak Choi w wydaniu iście Azjatyckim :-)

    Ilość porcji: 4

    Składniki:
    kaczka
    • dwa filety z piersi z kaczki 600-700 g

    Pak Choi
    • 4 kapusty pak choi
    • 2 łyżki oleju ryżowego
    • 2 plasterki imbiru
    • 2 ząbki czosnku
    • po łyżce: oleju sezamowego, sosu sojowego, sezamu

    Smażenie piersi
    Piersi wyjmij z lodówki na 30 minut przed przygotowywaniem posiłku. Obie piersi przepłucz i wysusz ręcznikiem papierowym. Włącz palnik pod patelnią i od razu połóż obie piersi obok siebie skórą do dołu.

    Ustaw większą moc palnika i smaż piersi przez 5 minut do mocnego zarumienienia skóry. Skóra od razu zacznie się wytapiać, więc absolutnie nie ma potrzeby dodawania oleju.

    Po 5 minutach odwróć piersi na drugą stronę i smaż przez 10 minut pod przykrywką na mniejszej mocy. (Tutaj zacznij szykować kapustę).

    Na koniec ponownie odwróć piersi i podsmażaj na większej mocy palnika przez 2 minuty bez przykrywki.

    Smażenie Pak Choi
    Odetnij po 3 cm od głąba kapustek. Otrzymasz każdy liść oddzielnie. Opłucz je i osusz. Lekko nagrzej drugą patelnię i wlej olej ryżowy. Połóż plasterki imbiru oraz obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Podsmażaj dwie minuty.

    Dodaj liście kapusty w całości, bądź porwij je ręcznie na pół. Posyp sezamem i wlej sos sojowy. Mieszaj przez kilka minut. Na koniec dodaj olej sezamowy i wyłącz. Przed podaniem wyjmij imbir.

  13. Wołowina orientalna z makaronem Soba

    Obiad w orientalnym stylu z dodatkiem japońskiej sałatki.

    Ilość porcji: 4

    Składniki:
    • 500 g wołowiny gulaszowej (najlepiej karczek, antrykot, polędwica)
    • 50 ml wytrawnego, czerwonego wina
    • 5 ząbków czosnku
    • 50 ml oleju rafinowanego
    • kilka grzybów moon/shiitake
    • łyżka sezamu
    • łyżeczka rozmarynu
    • łyżeczka białego pieprzu

    • 2 blistry makaronu Soba*

    sałatka:
    • świeży ogórek długi
    • 1/4 sałaty lodowej
    • marchew
    • dwie łyżki sosu sojowego
    • łyżka sezamu**

    *Makaron pszenny z dodatkiem mąki gryczanej Soba pakowany. W opakowaniu blistry po 100 g każdy.

    **Dowolny, prażony sezam.

    Mięso pokrój w niewielkie paski i umieść w dużym, szklanym naczyniu. Wyciśnij czosnek przy pomocy praski i dodaj do mięsa. Wlej wino oraz olej i przyprawy. Dobrze wymieszaj wszystko z mięsem i odstaw na bok na około 30 minut.

    W międzyczasie przygotuj sałatkę.
    Sałatę lodową pokrój na kawałki i rozdziel do miseczek na cztery porcje. Ogórka umyj, obierz i przekrój na pół wzdłuż. Łyżką usuń miękkie gniazdo nasienne. Resztę pokrój w cienkie paski. Same paski rozdziel do miseczek. Marchew umyj i obierz. Przy pomocy drobnej obieraczki lub tarki pokrój ją na makaron. Rozdziel do misek. Każdą miseczkę polej 1/2 łyżki sosu sojowego oraz posyp sezamem.

    Suszone grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut pod przykryciem. Odcedź i pokrój na drobne paseczki.

    Nagrzej głęboką patelnię i umieść w niej mięso wraz z dodatkami z miski i grzybami. Smaż odkryte do miękkości mięsa (wszystko zależy od tego jakiego mięsa użyjesz) Polędwica potrzebuje tylko kilku minut, rozbef i antrykot również do 10 minut. Zaś karczek 30 minut. Ważne jest jednak, by nie przegapić momentu w którym mięso jest gotowe i zacznie twardnieć, bo będzie wysuszone.

    Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Ja gotuję mały garnek z wodą z dodatkiem łyżki oleju i szczypty soli. Gdy woda się zagotuje umieszczam makaron i mieszając co kilka minut gotuję na małym ogniu do miękkości.

    Mięso podawaj na makaronie. Możesz wzbogacić smak papryczkami chili.

  14. Kurczak z makaronem sojowym, z warzywami

    Co nam trzeba?
    1 duża pierś kurczaka
    2 łyżki oliwy/oleju rzepakowego
    1 mała cukinia
    1 papryka
    100g makaronu sojowego chińskiego Tao Tao
    3 łyżki sosu sojowego
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    sól i pieprz do smaku
    Najlepiej patelnia typu WOK

    Robimy!
    Pierś kroimy w grubą kostkę i obsmażamy na oliwie/oleju
    Cukinie myjemy i kroimy w półplasterki. Dorzucamy do kurczaka
    Paprykę kroimy w drobne paski i dodajemy do kurczaka z cukinią.
    Dodajemy słodka paprykę i sos sojowy-przykrywamy i obsmażamy w sosie własnym około 10minut na wolnym ogniu, raz po raz podrzucając/mieszając.
    Makaron sojowy robi się szybciutko-zalewamy wrzątkiem, czekamy minutkę. Z białego zrobi się nam szklisty.
    Kroimy na mniejsze kawałki.
    Dorzucamy do kurczaka z warzywami, dobrze mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ostrość zależy od Was.
    Można dodać także grzyby Mun, jak są pod ręką-ale 3-4 sztuki pocięte w paski-do smaku.

  15. Sajgonki pieczone-przysmak z kuchni azjatyckiej

    Co nam trzeba?

    Sos sojowy -2-3 łyżki + do polania gotowych sajgonek
    Makaron chiński (sojowy)-około 50-60g
    4-5 grzybków MUN
    Opakowanie papieru ryżowego
    Kiełki fasoli mung -5 łyżek
    300 g mięsa mielonego- z szynki, z indyka
    duża marchew,
    kapusta pekińska- u mnie nie ma, gdyż w ostatniej chwili zobaczyłam jej brak
    sól i pieprz,
    1 jajko
    łyżka oliwy/oleju

    Robimy!

    Zaczynamy od moczenia grzybków -zanurzamy je w gorącej wodzie przez 15 minut, potem gotujemy przez 10 minut, odcedzamy i kroimy w cienkie paski.
    Makaron chiński wrzucamy do wrzątku na 3 minuty, odcedzamy, kroimy w drobne paski.
    Marchew kroimy w małą kostkę, pędy bambusa na mniejsze części i jak ktoś ma to kroimy w drobne paseczki 2-3 liście kapusty pekińskiej.
    Wszystko mieszamy, dodając mięso mielone, grzyby, jajko, kiełki fasoli i 2-3 łyżki sosu sojowego.
    Do smaku przyprawiamy solą i pieprzem.
    Pojedyncze placki papieru ryżowego na chwilę zanurzamy w ciepłej wodzie-wyjmujemy i kładziemy na blat/deskę.
    Nakładamy czubatą łyżkę nadzienia i zawijamy sajgonki jak krokiety.
    Układamy w naczyniu lekko natłuszczonym oliwą.
    Pieczemy w 180 stopniach-nagrzewamy wcześniej piekarnik-około 20 minut.
    Podajmy z sosem sojowym- lub słodko-kwaśnym! Też pyszny

  16. Ziemniaczane wieże z warzywami i sosem orzechowym

    Składniki:

    – 4 duże ziemniaki
    – pęczek cebulki dymki
    – 2 duże liście kapusty pekińskiej
    – 1 średnia marchew
    – garść orzechów ziemnych bez soli
    – 2 łyżki posiekanej, świeżej kolendry
    – olej rzepakowy
    – sól, pieprz

    Składniki na sos orzechowy:

    – 3 łyżki masła orzechowego
    – 2 łyżeczki sosu sojowego
    – 1 ząbek czosnku
    – 3 łyżeczki cukru trzcinowego
    – sok z 1/2 cytryny

    Wykonanie:

    Ziemniaki obrać, pokroić na półtora centymetrowe plasterki, obtoczyć w oleju, posypać solą i pieprzem. Ziemniaki ułożyć na blaszce. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190oC.
    Dymkę oraz liście kapusty posiekać, wrzucić na rozgrzany olej i smażyć przez 2 minuty.
    Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować.
    Na talerzu ułożyć plastry upieczonych ziemniaków (6 – 8 sztuk). Każdego ziemniaka polać sosem, posypać warzywami oraz kolendrom. Marchew pokroić w drobną kostkę, orzeszki ziemne drobno posiekać. Gotowe ziemniaczane wieże posypać marchewką, orzeszkami ziemnymi oraz kolendrą.

  17. Moja propozycja to ZUPA POMIDOROWA
    1,5 litra wywaru mięsno warzywnego,
    5-6 sztuk pomidorów
    1 cebula
    2 łyzki masła
    słoiczek przecieru
    przyprawy do smaku
    2-3 ząbki czosnku
    smietana
    sos sojowy
    Ugotować wywar jak na rosół
    na patelni przesmażyć cebulę , czosnek i pokrojone pomidory
    Wrzucić to wszystko do wywaru , dodać przecier doprawić solą pieprzem sosem sojowym i śmietaną
    Podawać z kaszą jaglaną i pietruszką zieloną

  18. Polecam również kotlety mielone
    70 dkg miesa mielonego ( najlepiej takiego zmielonego własnoręcznie wieprzowo – indyczego )
    cebulka prażona ok 2 lyżek
    2 jajka
    bułka namoczona w mleku
    uprażone ziarnka sezamu ok 2 łyżek
    sos sojowy
    sól , pieprz , pieprz ziołowy do smaku
    wszystko razem wymieszać , formować koltely i smażyć

  19. Jednym z ulubionych dań mojej rodzinki są pikantne skrzydełka z dodatkiem sosu sojowego :
    SKRZYDEŁKA PIKANTNE Z CHILI

    ok. kilograma skrzydełek

    sól, pieprz czarny i biały

    2 łyżki jasnego sosu sojowego

    łyżka soku z limonki

    papryka słodka , chili w proszku ( ilość według gustu, ja dałam na czubku łyżeczki)

    mielona kolendra

    2-3 łyżki oliwy

    olej do smażenia

    Po umyciu i osuszeniu skrzydełek obsypałam je przyprawami, skropiłam sosem sojowym i sokiem z limonki i oliwą po czym wstawiłam do lodówki na pół godziny.
    Podsmażyłam je na niewielkiej ilości oleju na rumiano, potem ostrożnie podlewałam wodą i dusiłam do miękkości uzupełniając niewielkie ilości odparowanej wody. W ten sposób powstał zredukowany sosik, który wykorzystałam do ryżu towarzyszącemu skrzydełkom. Są pyszne :)

  20. Taki wydaje się lekki wyparzony kurczak z wyparzonymi warzywami.

    Co potrzeba:
    -pierś z kurczaka
    -3 łyżki oliwy z oliwek (fajnie gdyby to była oliwa w której były papryczki chilli, czosnek i jakieś zioła)
    -3 łyżki sosu sojowego
    -pieprz
    -curry (lub mieszanka ostrych przypraw)
    -sól (nie trzeba dużo, bo mamy sos sojowy ;))
    -jeżeli nie mamy ostrych przypraw można dodać sos chilli

    Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, a z pozostałych składników robimy marynatę (nie podaję ich proporcji, bo intensywność zależy od indywidualnych gustów i potrzeb). Wkładamy kurczaka do marynaty, mieszamy i czekamy.

    W między czasie przygotowujemy warzywa.
    Jeżeli jesteśmy leniwi, to możemy użyć mrożonych:
    -mieszanki: brokuł, kalafior i marchewka ok 400g. Jeżeli jesteśmy mniej leniwi można zakupić surowe i je sobie odpowiednio pokroić.

    Żeby nie było zbyt nudno polecam sos jogurtowy do warzyw.
    Co potrzeba:
    -szklanka jogurtu
    -duża łyżka majonezu (można z niego spokojnie zrezygnować jeżeli dbamy o linię. Oczywiście jeżeli nie dbamy a nie lubimy majonezu to też możemy zrezygnować)
    -duża łyżka musztardy
    -ząbek czosnku
    -trochę zielonego, polecam świeżą: kolendrę, bazylię, koperek
    -sól
    -pieprz
    -sos chilli (a jak, ponoć ostre jest zdrowe)
    -jeżeli jest to dla nas za mało kwaśne, możemy dodać trochę soku z cytryny

    Przelewamy jogurt do miseczki, do tego wyciskami czosnek i dorzucamy poszatkowaną zieleninkę. Potem doprawiamy resztą składników i mocno mieszamy. Przy czym „finałowe” doprawianie najlepiej zostawić na chwilę przed podaniem, ponieważ należy dać się „przegryźć” sosowi.

    W tym czasie kurczak się już zapewne zamarynował. Jeżeli posiadamy urządzenie do gotowania na parze to możemy do niego wrzucić kurczaka a po kilku minutach dorzucić warzywa. JEŻELI nie posiadamy takiej maszyny, możemy sami zrobić wersję LIGHT. Otóż zakupiłem metalowe sito, które po przyłożeniu niewielkiej siły idealnie wpasowuje się w jeden z garnków :). W związku z tym wystarczy da dół garnka nalać wody i urządzenie do gotowania na parze gotowe. Należy oczywiście pamiętać o pokrywce.

    Gdy najtwardsze warzywo staje się „al dente” możemy sprawdzić losowo większy kawałek kurczaka czy już NIE JEST „al dente”.

    Jeżeli kurczak doszedł, to doprawiamy sos do smaku i możemy podawać.

    A uwagę dziękuje Adrian

  21. Zasmażana fasolka szparagowa po chińsku

    SKŁADNIKI:
    1. 500 gram fasolki szparagowej
    2. 2 papryczki jalapeno
    3. 1 papryka zielona
    4. 50 gram mielonej wieprzowiny
    5. 1/2 łyżeczki pieprzu chili cayenne
    6. 1/2 łyżeczki soli
    7. 4 łyżki sosu sojowego Kikkoman
    8. 2 łyżki miodu

    PRZYGOTOWANIE:
    1. Fasolkę oczyszczamy, myjemy, osuszamy i gotujemy około 15 minut. Odcedzamy. Do woka z rozgrzanym olejem przekładamy ugotowaną fasolkę i podsmażamy.
    3. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wkładamy mięso i smażymy.
    4. Umyte i osuszone ostre papryczki drobno kroimy. Paprykę zieloną myjemy, osuszamy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Papryki dodajemy do mięsa. Dusimy około 15 minut.
    6. Sos sojowy Kikkoman wymieszany z miodem wlewamy do mięsa. Przyprawiamy. Mieszamy.
    7. Usmażoną fasolkę szparagową i mięso z dodatkami przekładamy do garnka i delikatnie mieszamy.

  22. Klopsiki w orientalnym sosie

    SKŁADNIKI:
    1. 500 gram mięsa mielonego
    2. Jajko
    3. 1 łyżka bułki tartej
    4. 1 łyżka czerwonej pasty chili
    5. 1/2 łyżeczki kurkumy
    6. 1 łyżka sosu sojowego Kikkoman
    7. 1/2 łyżeczki soli
    8. 2 łyżki wody
    9. 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    10. Olej do smażenia

    PRZYGOTOWANIE:
    1. Mięso mielone wkładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, pastę chilli, sos sojowy Kikkoman, wodę, mąkę ziemniaczaną, kurkumę i sól. Dokładnie wyrabiamy masę i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
    2. Z masy formujemy małe kulki i smażymy na złoty kolor na patelni z rozgrzanym olejem.
    SOS:
    1. Na patelnię z rozgrzanym olejem dajemy pomidory z puszki, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy, pastę chili, wodę i brązowy cukier. Mieszamy.
    2. Ostrą papryczkę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w cienkie paseczki.
    3. Paprykę zieloną myjemy, osuszamy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w średnią kostkę.
    4. Cukinię myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy w półplasterki.
    5. Warzywa dodajemy do sosu. Mieszamy i dusimy około 15 minut.
    6. Do sosu wkładamy klopsiki i delikatnie mieszamy. Danie podajemy np. z ryżem.

    Smacznego! :)

  23. Jeszcze składniki na sos:
    1. 5 ząbków czosnku
    2. Puszka pomidorów krojonych
    3. Mały słoik koncentratu pomidorowego
    4. 1 łyżka czerwonej pasty chili
    5. 1,5 łyżeczki brązowego cukru
    6. 1 ostra papryczka
    7. Papryka zielona
    8. 1 średnia cukinia
    9. 1/2 szklanki wody
    10. 3 łyżki oleju

  24. Moja propozycja to pyszna sałatka z grilowanej cukinii i bakłażana, świeżego szpinaku z serem brie i sojowo-orzechowym sosem.
    Potrzebujemy:
    1 cukinia
    1/2 bakłażana
    1 duży pomidor
    100 g sera brie lub camembert
    duża garść świeżego szpinaku
    4 łyżki masła orzechowego
    200 g jogurtu naturalnego
    2 łyżki oleju roślinnego
    1 łyżeczka sosu sojowego Kikkoman
    kolorowy pieprz do smaku

    Cukinię i bakłażana umyć, pokroić w plastry i posolić. Na grillowej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju roślinnego i grillować plastry cukinii i bakłażana. Świeże liście szpinaku umyć i osuszyć. Pomidora umyć i pokroić w ósemki. Masło orzechowe wymieszać z jogurtem naturalnym, sosem sojowym Kikkoman i doprawić do smaku świeżo zmielonym kolorowym pieprzem do smaku. W dużej misce bardzo delikatnie wymieszać wszystkie warzywa, dodać cząstki sera brie lub kawałki sera camembert i polać sosem sojowo-orzechowym.

Dodaj komentarz