Konkurs z Malmą – comfort food jesienny

Konkurs z Malmą – zapraszam serdecznie do udziału  !

 

konkurs malma

 

Jesień za oknem, ale nie ta moja ukochana złota, ciepła .. a deszczowa i wietrzna .. dlatego zadanie konkursowe to przygotuj danie z makaronem Malma, które pocieszy w te zimne dni, czyli comfort food na stole.

Pokaż jakie  danie z makaronem Malma poprawia Ci humor w te jesienne dni.  

konkurs z nagrodami

Regulamin:

1. zadanie do wykonania : w komentarzu tu ( na blogu ) podaj przepis na ulubione COMFORT Food czyli danie które poprawia Ci humor z makaronem Malma w roli głównej. Prześlij też zdjęcie tego dania w końcu mówi się, że jemy oczami. Adres email : kuchnianawzgorzu (at) gmail.com

2. czas trwania konkursu od 19.10.2015 do 30.10.2015, wyniki ogłoszę w ciągu 7 dni od zakończenia konkursu.

3. wygrywają dwie propozycje, zostaną wybrane przeze mnie osobiście

4. nagroda – 2 zestawy po 12 paczek makaronów Malma każdy

5. wygrywający przesyłają swój adres na email kuchnianawzgorzu(at) gmail.com do 15.11.15

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

31 myśli na temat “Konkurs z Malmą – comfort food jesienny

  1. Makaron z bazyliowo – migdałowym pesto i szparagami

    Składniki na pesto:

    – 50 g mielonych migdałów
    – 1 i 1/2 szklanki bazylii
    – 50 g startego parmezanu
    – 30 ml oleju rydzowego
    – 70 ml oleju rzepakowego
    – 2 łyżeczki soku z cytryny
    – 2 ząbki czosnku
    – sól, pieprz

    Dodatkowo:

    – 350 g makaronu wstążki
    – 10 – 12 sztuk szparagów

    Wykonanie:

    Szparagi obrać, związać sznurkiem i włożyć do osolonej, gotującej się wody. Gotować 2 – 3 minuty, odcedzić i przełożyć do miski wypełnionej wodą z lodem. Szparagi wyjąć z wody i pokroić na mniejsze części.
    Wszystkie składniki pesto dokładnie ze sobą zblendować.

    Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszać z migdałowym pesto, dodać pokrojone szparagi, delikatnie wymieszać. Przełożyć na talerze, posypać startym parmezanem.
    Smacznego

  2. moja propozycja to przepyszny rosołek który zawsze poprawia humor i dodatkowo zdrowie :)

    aromatyczny rosół z kaczki

    przepis na sześć-osiem porcji

    korpus, dwa skrzydła i jedna pierś kaczki
    mała główka kapusty włoskiej
    10-15 średniej wielkości marchewek
    średniej wielkości seler korzeń razem z liśćmi
    pęczek natki pietruszki
    3 średniej wielkości pory
    3 czerwone cebule
    około 2-3 litry wody
    sól i pieprz do smaku
    makaron

    Porcje z kaczki zalewamy zimną wodą i wstawiamy na średnim ogniu , gdy się zagotuje zmniejszamy do minimum by wywar tylko delikatnie pyrkolił , następnie dodajemy wyczyszczone i obrane warzywa i liście , natkę pietruszki dzielimy na pół – jedną dajemy do gotowania wywaru , drugą siekamy drobno i posypujemy rosół przed podaniem , cebulę obieramy i „palimy” na suchej patelni aż z kilku stron będzie miała czarny przypalony kolor , kapustę dodajemy około 10 minut przed zakończeniem gotowania . Rosół gotować około 2-3 godzin ,podawać z makaronem i natką pietruszki.

    Smacznego:)

  3. Spaghetti z bazyliowym pesto i krewetkami

    Fajna propozycja na przygotowanie smacznej, pożywnej i niezwykle zjawiskowo wyglądającej wersji spaghetti. Połączenie makaronu z zielonym pesto oraz krewetkami tworzy jednolitą całość, która obłędnie smakuje.

    Składniki na pesto:

    1 doniczka świeżej bazylii

    8 łyżek oliwy

    70g orzechów nerkowca

    30g migdałów

    30g nasion słonecznika

    2 ząbki czosnku

    sok i otarta skórka z 1 limonki

    3 łyżki startego parmezanu

    sól

    pieprz

    Dodatkowo:

    300g krewetek koktajlowych

    2 ząbki czosnku

    3 łyżki masła

    250g makaronu spaghetti Malma

    garść orzechów nerkowca

    Wykonanie:

    1. Pesto: Wszystkie wymienione składniki przełożyć do Bendera. Zmiksować
    do postaci pasty (najlepiej zmiksować do takiego stopnia żeby wyczuwalne były grudki orzeszków). Doprawić do smaku solą
    i pieprzem.

    2. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

    3. Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekany czosnek, smażyć około
    1 minuty. Po tym czasie dodać krewetki i całość smażyć maksymalnie
    3 minuty.

    4. Makaron podawać z pesto i krewetkami.

    5. Całość posypać orzechami nerkowca.

    linka2107.88@o2.pl Pozdrawiam Ewelina

  4. Witam. Ja proponuje pyszną sałatkę makaronową :-)

    Składniki:

    – 150 g makaronu świderki
    – 3 małe buraczki marynowane w zalewie octowej
    – 80 g sera feta
    – 2 łyżki prażonej cebulki
    – kilka listków świeżej bazylii
    – łyżka oliwy
    – pół łyżeczki octu balsamicznego z miodem
    – sól, pieprz

    Wykonanie:

    Makaron gotujemy w osolonej wodzie all dente. Odcedzamy i przekładamy na talerz. Na wierzch układamy pokrojone marynowane buraczki, jak ich nie macie to możecie dodać zwykłe buraki ugotowane lub upieczone w piekarniku. Ser feta kroimy w kostkę i układamy na makaronie. Posypujemy prażoną cebulką i posiekaną bazylią. W kubku mieszamy oliwę z octem balsamicznym, dodajemy sól i pieprz, mieszamy i polewamy takim sosem sałatkę.

    Pozdrawiam Marzena

  5. Gdy jesień nadchodzi
    i na dworze zimno się robi,
    podaję właśnie to danie z makaronem,
    które zachwyca swoim wyglądem, smakiem i kolorem.
    Od razu lepiej się wtedy robi na duchu,
    bo ta potrawa bardzo szybko znika z talerza i ląduje w brzuchu:

    MAKARONOWE GNIAZDKA Z MIELONYM
    Składniki:
    Makaron wstążki (8 gniazdek),
    0,5 kg mielonego,
    pół średniej wielkości cebuli,
    2 ząbki czosnku,
    1 jajko,
    2 łyżki przyprawy meksykańskiej,
    sól, pieprz,
    pół kostki palmy,
    2 łyżki mąki,
    5 łyżek koncentratu pomidorowego,
    kostka rosołowa,
    10 dag tartej mozzarelli,
    10 dag fety,
    10 czarnych oliwek,
    2 łyżki ziół prowansalskich,
    3 łyżki tartej bułki,
    tłuszcz do formy,
    olej do smażenia.
    Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisy na opakowaniu tak, żeby gniazdka się nie rozwaliły (nie mieszamy). Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i posypujemy łyżką tartej bułki. Gniazdka wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i układamy w naczyniu obok siebie. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Mielone mieszamy z jajkiem, cebulą, czosnkiem, dwoma łyżkami tartej bułki, 2 łyżkami przyprawy meksykańskiej. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy 8 kotletów i smażymy je na rumiano. W każde gniazdko wkładamy po jednym kotlecie. Palmę podgrzewamy w garnku z 2 łyżkami mąki. Dodajemy pokruszoną kostkę rosołową, zalewamy dwoma szklankami wody. Gdy wszystko się ładnie rozpuści dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Sosem Zalewamy makaron z mielonym. Fetę kroimy w kostkę, oliwki przekrawamy na pół. Zapiekankę posypujemy fetą, oliwkami i mozzarellą. Posypujemy dwoma łyżkami ziół prowansalskich. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut.

  6. Łazanki
    1kg kapusty kiszonej
    2 cebule
    kawałek boczku
    4 ząbki czosnku
    tymianek
    makaron łazanki 500g
    pieprz
    natka pietruszki

    Mskaron gotujemy wg przepisu. Odcedzamy, polewamy zimną wodą. Pokrojoną cebulę oraz boczek przesmażamy na oleju. Kapustę płuczemy kilka razy ew szatkujemy drobnej. Dodajemy do cebuli z boczkiem. Posypujemy obficie tymiankiem, wyciskamy czosnek przez praskę. Mieszamy dokładnie. Doprawiamy pieprzem. Podlewamy trochę wodą i dusimy ok 60 minut. Po ok 45 minutach dodajemy makaron oraz drobno pokrojoną natkę pietruszki. Mieszamy i jeszcze ok 15 minut gotujemy. Podajemy na ciepło w jesienne pochmurne dni :)

  7. Makaron z ricottą na ostro i groszkiem cukrowym
    Składniki na 2 porcje:
    200 g makaronu Malma Tagliatelle Nidi ,
    100 g (ok. 4 pełne łyżki) serka ricotta,
    ½ papryczki chili,
    sól himalajska do smaku,
    pieprz świeżo mielony do smaku,
    1 łyżka oliwy z oliwek,
    ok. 12 szt. groszku cukrowego,
    odrobiną octu lub kwasku cytrynowego.

    Przygotowanie:
    Serek ricotta rozdrabniamy z pomocą widelca i mieszamy z papryczką chili przeciśniętą przez praskę do czosnku i oliwą z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
    Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente.
    Groszek cukrowy gotujemy ok. 5 min w wodzie z odrobiną octu lub kwasku cytrynowego, wówczas zachowamy ładny kolor warzywa. Solimy pod koniec gotowania.
    Gorący makaron mieszamy z serkiem na ostro i podajemy z groszkiem.
    Smacznego

    Rada: Jeśli chili przeciśniemy przez praskę, to pozbędziemy się skórki, a ostry smak rozłoży się równomiernie w serku.
    Serek można podgrzać kilka sek. na patelni i dopiero wtedy połączyć z makaronem.

    Dla tych co nie mają czasu na gotowanie, to zapraszam na szybkie i bardzo proste danie. Serek ricotta tylko na ostro przygotowujemy, makaron i groszek gotujemy. Gdy je razem zmieszamy to gotowy obiad mamy. Czas przygotowania to czas makaronu gotowania  Takie danie szybko się przygotowuje i po zjedzeniu humor dopisuje.

  8. Witam
    przedstawiam przepis na szpinak z makaronem robi go moja mama ale
    podpatrzylam i teraz już wiem jak zrobić to samemu :)
    Potrzebne będą:
    – szpinak mrożony
    – makaron wstążki lub inny ( ja użyłam zielonego zeby był ciekawszy
    efekt)
    – cebula-0,20
    – 2 ząbki czosnku
    – ser biały (może być wiejski)
    – sól pieprz
    -oliwa do smażenia
    – 3 łyżki śmietany
    – parmezan do posypania
    wykonanie:
    cebulkę kroję w drobną kostkę, podsmażam na rozgrzanej oliwie, dodaje
    pokrojony czosnek, a następnie dodaję rozmrożony szpinak i smaże w celu
    uzyskania jednolitej gęstej masy, doprawiam do smaku solą i pieprzem,
    gotuję w osolonej wodzie makaron ( rodzaj w zależności od upodobań ja
    gotuje w wodzie ze szpinakiem ) następnie dodaję śmietanę, mieszam i na
    koniec biały serek podsmażam mieszam i szpinak gotowy, łącze z
    makaronem i nie ma mocnych żeby ktoś się oparł, jest pyszny- polecam i
    smacznego:)

  9. Gniazdka z krewetkami w maślano- cytrynowo – musztardowym sosie

    Składniki:
    Makaron nitki-gniazda Malma- 4 gniazdka
    paczka krewetek koktajlowych (ja kupuje w Biedronce)
    pół kostki masła
    sok z połowy cytryny
    czubata łyżka musztardy francuskiej z gorczycą
    półpłaskiej łyżeczki soli
    szczypta pieprzu czarnego
    odrobina posiekanego szczypiorku

    Przygotowanie:
    Krewetki rozmrażamy i podsmażamy na łyżce masła.
    Około 5-6 minut.
    Dodajemy resztę masła, rozpuszczamy, dodajmy sok z cytryny, musztardę i sól z pieprzem. Mieszamy zrazem z krewetkami.
    Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z olejem -około 3-4 minut . Staramy się wrzucić i wyjąć aby zachował się kształt gniazdek.
    Podajmy gniazdko, polane sosem z krewetkami i posypujemy szczypiorkiem.

  10. Makaron z dynią, mielonym i szpinakiem
    Składniki:
    50 dag mięsa mielonego
    50 dag dyni obranej i pokrojonej w kostkę
    2 cebule
    3 pomidory
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    2 garście świeżego szpinaku
    szklanka bulionu
    2 łyżki masła
    sól, pieprz
    słodka papryka
    płaska łyżka oregano
    tłuszcz do smażenia
    50 dag makaronu penne rigate firmy „Malma”
    Sposób przygotowania: Dynię przez ok. 10 minut podsmażamy na maśle. Cebulę kroimy w kostkę, rumienimy na tłuszczu. Jak się zeszkli dodajemy mięso. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką Czekamy aż się ładnie zrumieni. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dokładamy do mięsa. Dusimy pod przykryciem ok. 5 min. Do garnka przekładamy mięso z pomidorami, dynię i szpinak. Zalewamy szklanką bulionu. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. słodką papryką i oregano. Całość gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 5 minut. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Polewamy gorącym sosem.

  11. Makaron z smażoną dynią, kurczakiem i curry
    Składniki:

    1/2 kg dyni

    podwójna pierś z kurczaka

    500 gram makaronu

    2 ząbki czosnku

    1/2 cebuli

    1/2 szklanki śmietany

    1 łyżka curry

    1 opakowanie sosu bolognese

    Dynię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Podobnie kroimy kurczaka. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę i posiekany czosnek. Gdy cebulka się delikatnie podrumieni dodajemy mięso i chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojoną dynię i curry. Całość smażymy pod przykryciem kilka minut. W międzyczasie rozrabiamy sos bolognese w szklance wody z dodatkiem śmietany. Wlewamy na patelnie. Całość smażymy przez ok. 15 minut do momentu aż dynia będzie miękka. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu.

  12. Makaron z cukinią i suszonymi pomidorami
    Składniki:
    200g makaronu
    1 duża cukinia
    1 cebula
    ½ słoiczka suszonych pomidorów
    2 ząbki czosnku
    35g orzechów pinii
    parmezan

    Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cukinię myjemy i kroimy w pół talarki. Pomidory odsączmy i kroimy na paseczki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z pomidorów ze słoika. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulkę, chwilę smażymy. Następnie dorzucamy cukinię, pomidory i orzeszki, całość dusimy aż cukinia będzie miękka. Na koniec dodajemy odcedzony makaron. Mieszamy. Podajemy na ciepło, całość oprószamy startym na tartce parmezanem.

  13. Tort z indyka z makaronem, papryką i pomidorkami koktajlowymi

    Składniki:

    70 dag piersi z indyka
    250 g makaronu typu łazanki
    1 duża papryka
    2 duże cebule
    3-4 ząbki czosnku
    10-12 żółtych pomidorków koktajlowych cherry
    300 g jogurtu naturalnego typu greckiego
    2 jajka
    20 dag sera żółtego
    masło do wysmarowania formy

    Przyprawy do fileta:
    ½ łyżeczki soli
    ½ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
    ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
    szczypta papryki ostrej mielonej
    1 czubata łyżeczka papryki słodkiej mielonej

    Przyprawy do jajek z jogurtem i serem:
    1 łyżka papryki słodkiej mielonej
    1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej
    ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
    ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
    szczypta pieprzu czarnego mielonego
    2 łyżki majeranku
    1 płaska łyżeczki czosnek granulowanego
    ½ łyżeczki soli

    Sposób przygotowania:

    Makaron łazanki gotujemy al dente w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Ugotowany przelewamy na rondelku zimną wodą i częścią (około 2/3) wylepiamy spód i boki tortownicy (śr. 24-26cm). Tortownicę uprzednio dokładnie smarujemy masłem.
    Pierś z indyka kroimy w kostkę, obsmażamy na patelni z łyżką oleju wraz z przyprawami. Kawałki indyka przekładamy do formy wyłożonej makaronem.
    Na pozostałym po smażeniu indyka tłuszczu z przyprawami rumienimy posiekaną cebulkę i drobno pokrojony czosnek. Posypujemy kawałki indyka.
    Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobne paseczki. Wsypujemy do tortownicy. Na papryce układamy połówki żółtych pomidorków koktajlowych. Posypujemy delikatnie 1/3 startego na drobnych oczkach sera żółtego (aby się lepiej torcik związał w środku). Następnie rozkładamy pozostały makaron.
    Jajka roztrzepujemy, łączymy z przyprawami, jogurtem greckim i pozostałym startym serem. Polewamy torcik i zapiekamy około 30-35 minut w 180 stopniach do wyraźnego zrumienienia wierzchu.

    Pozdrawiam,
    Aneta Warowna
    KolorowyPrzepisownik.blogspot.com

  14. Składniki

    – oliwa z oliwek,
    – sok z cytryny,
    – przyprawy: sól, chili, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie,
    – 250g makaronu „kolanka ozdobne”,
    – puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (125g),
    – pomidory z puszki (400g),
    – średnia cebula,
    – 2 ząbki czosnku,
    – szczypiorek,
    – 5 cytryn na „koszyczki”.
    Sposób przygotowania

    1. Rozgrzewamy oliwę na patelni. Wrzucamy pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek. Dodajemy chili, zioła prowansalskie i pieprz cytrynowy. Smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy odsączonego tuńczyka oraz pomidory. Mieszamy tak, aby postał sos. Przyprawiamy solą. Całość podgrzewamy ok. 15 min. W międzyczasie gotujemy makaron na sposób al-dente. Przygotowany sos mieszamy z makaronem. Dodajemy kilka kropel soku z cytryny.

    2. Za pomocą specjalnego nożyka ” z ząbkiem” lub zwykłego małego noża wycinamy ząbki w cytrynie. Zaczynamy od środka uwzględniając miejsce na rączkę.

    3. Do gotowych koszyczków wkładamy makaron z sosem i tuńczykiem oraz posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

  15. Makaronowa sałatka w cytrynowych koszyczkach- optymistyczna :)

    Składniki

    – oliwa z oliwek,
    – sok z cytryny,
    – przyprawy: sól, chili, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie,
    – 250g makaronu „kolanka ozdobne”,
    – puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (125g),
    – pomidory z puszki (400g),
    – średnia cebula,
    – 2 ząbki czosnku,
    – szczypiorek,
    – 5 cytryn na „koszyczki”.
    Sposób przygotowania

    1. Rozgrzewamy oliwę na patelni. Wrzucamy pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek. Dodajemy chili, zioła prowansalskie i pieprz cytrynowy. Smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy odsączonego tuńczyka oraz pomidory. Mieszamy tak, aby postał sos. Przyprawiamy solą. Całość podgrzewamy ok. 15 min. W międzyczasie gotujemy makaron na sposób al-dente. Przygotowany sos mieszamy z makaronem. Dodajemy kilka kropel soku z cytryny.

    2. Za pomocą specjalnego nożyka ” z ząbkiem” lub zwykłego małego noża wycinamy ząbki w cytrynie. Zaczynamy od środka uwzględniając miejsce na rączkę.

    3. Do gotowych koszyczków wkładamy makaron z sosem i tuńczykiem oraz posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

  16. Moja propozycja to makaronowa sałatka z mandarynką i porem

    Składniki:
    200 g makaronu świderki lub rurki
    puszka mandarynki w zalewie
    jeden por- biała część
    500g piersi z indyka (opcjonalnie kurczaka)
    łyżka majonezu
    2-3 łyżki jogurtu naturalnego
    przyprawy: sól morska, pieprz czarny świeżo mielony, curry, papryka słodka

    Przygotowanie:
    -Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente,
    – pierś kroimy w kostkę wrzucamy na rozgrzaną oliwę przyprawiamy solą, pieprzem ,papryką i curry. Obsmażamy do zezłocenia się mieska
    – pora kroimy w półksiężyce dość cienko sparzamy wrzątkiem
    – mandarynki oddzielamy od zalewy i przekrajamy na pół
    – wszystkie składniki mieszamy dodajemy odrobinę curry, soli, świeżo mielonego pieprzu
    – dodajemy łyżkę majonezu i 2-3 łyżki jogurtu mieszamy i wcinamy
    Łatwo szybko i przyjemnie. SMACZNEGO!
    Moja rodzina lubi taką jeszcze ciepłą.

  17. tagliatelle z łososiem i cukinią
    – 200 g makaronu tagliatelle ( 2 porcje)
    – 100 gram świeżego łososia
    – 15 gram cukinii
    – 2 łyżki masła
    – 2 łyżki mąki
    – parmezan do posypania
    – odrobina soku z cytryny
    – natka pietruszki
    – olej do smażenia
    – biały pieprz
    – czarny pieprz
    – gałka muszkatołowa
    – oregano
    – sól
    Przygotowanie:
    Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
    Łososia kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i czarnym pieprzem, chwilę smażymy, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny.
    Cukinię kroimy w kostkę i dusimy do miękkości.
    W rondelku rozpuszczamy dwie łyżki masła, dodajemy mąkę i cały czas mieszając
    wlewamy szklankę zimnego mleka. Sos doprawiamy gałką muszkatołową, solą, białym pieprzem, oregano.
    Łączymy makaron z łososiem i cukinią i posypujemy natką pietruszki oraz startym parmezanem.
    Smacznego!

  18. tagliatelle z łososiem i cukinią
    – 200 g makaronu tagliatelle ( 2 porcje)
    – 100 gram świeżego łososia
    – 15 gram cukinii
    – 2 łyżki masła
    – 2 łyżki mąki
    – parmezan do posypania
    – odrobina soku z cytryny
    – natka pietruszki
    – olej do smażenia
    – biały pieprz
    – czarny pieprz
    – gałka muszkatołowa
    – oregano
    – sól

    Przygotowanie:
    Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
    Łososia kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i czarnym pieprzem, chwilę smażymy, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny.
    Cukinię kroimy w kostkę i dusimy do miękkości.
    W rondelku rozpuszczamy dwie łyżki masła, dodajemy mąkę i cały czas mieszając
    wlewamy szklankę zimnego mleka. Sos doprawiamy gałką muszkatołową, solą, białym pieprzem, oregano.
    Łączymy makaron z łososiem i cukinią i posypujemy natką pietruszki oraz startym parmezanem.
    Smacznego!

  19. Makaron na słodko? Czemu nie! Dla mnie niekwestionowaną królową jesienie jest dynia, w połączeniu z… pigwą! Równie jesienna, mocno aromatyczna, bardzo zdrowa. Doskonałe połączenie dyni, pigwy, miodu oraz ciemnego cukru. Taki mój smak jesieni, które poprawiają mi humor :-)

    Makaron + biały ser + sos dyniowo-pigwowy

    Składniki
    200 g dyni pokrojonej na małe kawałki
    2 łyżki cukru dark muscovado
    100 g pigwy już oczyszczonej i pokrojonej na kawałki
    3 łyżki miodu
    skórka z jednej cytryny
    2 łyżki soku z cytryny
    szczypta soli
    250 g makaronu spaghetti MALMA
    1 szklanka mleka
    1 litr wody
    2 łyżki brązowego cukru
    100 g kwaśnego, chudego białego sera
    1 laska świeżej wanilii
    suszona pigwa

    Przygotowanie
    W garnku o grubym dnie rozpuścić cukier. Dodać do tego pokrojoną dynię i mieszać do momentu, gdy dynia zacznie puszczać sok. Gotować pod przykryciem 20 min. Po tym czasie dodać pigwę i gotować razem przez kolejne 15 min. Zdjąć z palnika. Wystudzić przez chwilę. Po tym czasie rozgnieść widelcem dynię z pigwą, tak by większe kawałki się rozpadły. Postawić garnek z powrotem na palniku i dalej gotować ok. 15 min bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu, aż do momentu zredukowania i otrzymania gęstego sosu. Na koniec dodać szczyptę soli, miód, skórkę z cytryny oraz sok.
    Zagotować wodę z mlekiem oraz cukrem. Wsypać makaron. Gotować ok. 10 min – tak by makaron był al dente.
    Na talerz wyłożyć porcję makaronu, polać gęstym dyniowo-pigwowym sosem, na to pokruszyć kwaśny biały ser. Na wierzch posypać suszoną pigwą.

    Smacznego!

  20. Mocno aromatyczne, zielone pesto z domowymi suszonymi pomidorami i bryndzą. Z klasycznymi świderkami. Pycha!

    Makaron + suszone pomidory + pesto pietruszkowe

    Składniki

    2 duże pęczki zielonej natki pietruszki
    4 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki pestek słonecznika
    1 łyżka soku z cytryny
    2 obrane ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    4 suszone pomidory (ok. 100 g)
    200 g makaronu świderki MALMA
    50 g bryndzy
    ziarna siemienia lnianego

    Przygotowanie:
    Pietruszkę, oliwę, słonecznik, czosnek przełożyć do pojemnika i zmiksować na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Suszone pomidory drobno pokroić.
    Makaron ugotować w dużej ilości, osolonej wody ok. 8 min – ma być al dente.
    Ugotowany makaron przełożyć na suchą patelnię, dodać pietruszkowe pesto i pokrojone pomidory. Podgrzewać na małym ogniu, aż pesto dobrze obklei makaron.
    Nakładać na talerz. Posypać pokruszoną bryndzą oraz ziarnami siemienia lnianego.

    Smacznego!

  21. Piwny Mac n’ Cheese
    Składniki:
    2 ½ szklanki makaronu kolanka Malma
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    1 szklanka mleka
    1 szklanka piwa
    250g świeżo startego ostrego sera cheddar
    120g gouda startego
    120g romano ser tarty
    ¼ łyżeczki papryki
    szczypta pieprzu
    szczypta gałki muszkatołowej
    ½ szklanki bułki tartej
    garść posiekanej natki pietruszki
    Przygotowanie:
    Rozgrzać piekarnik do 190 C. Ugotować makaron Malma. Zetrzeć 3 sery na tarce. W garnuszku rozpuścić masło na średnim ogniu, jak zacznie skwierczeć dodać mąkę i mieszać trzepaczką aż do powstania zasmażki. Wlać do garnka mleko, a następnie piwo i ciągle mieszać trzepaczką – nie pozwolić aby się zagotowało. Dodawać sery i mieszać aż się roztopią. Odcedzić makaron. Do garnka z roztopionymi serami wsypać gałkę muszkatołową, paprykę i pieprz. Umieścić makaron w naczyniu żaroodpornym. Polać makaron roztopioną masą z garnuszka. Posypać bułką tartą. Można jeszcze posypać pieprzem i serem romano. Piec w piekarniku aż się zarumieni (ok 30 – 40 min). Po wyjęciu z piekarnika i nałożeniu na talerze posypać obficie świeżą pietruszką. Mniami!

  22. Witam, moje jesienne danie z makaronem to:

    Warkocze z sosem cukiniowym z łososiem

    Ilośc składników jest uzależniona od ilości przygotowywanych porcji

    Na dwie osoby :

    Długi makaron spaghetti porcja wedle uznania
    Opakowanie łososia wędzonego 150 g
    Jedno opakowanie serka mascarpone
    Mała cukinia

    Cukinie tarkujemy na grubych oczkach i dusimy na patelni. Łososia kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do cukinii. Opakowanie serka mascarpone wrzucamy na patelnie i mieszamy aż sie równomiernie rozpuści. Dodajemy przyprawy wedle uznania i wyciskamy sok z cytryny. Jeżeli chcemy mniej gesty sos to można dodać trochę mleka.
    W międzyczasie gotujemy makaron. Studzimy i pleciemy z niego warkocze tak jak to widać na obrazku. W środek warkocza wlewamy sos. I gotowe! Efekt wow murowany! :)

    Ps jak zamieszamy makaron jasny i ciemny warkocze wyjdą jeszcze ciekawiej :)

    ps 2 zdjecie do potrawy mozna znalezc tu https://instagram.com/p/9MKAq3noRA/?taken-by=themelka1

    Pozdrawiam,

    Milena

  23. „Spaghetti na słodko „

    składniki:
    400g makaronu
    200g mięsa mielonego
    1 mała cukinia
    1 papryka
    2 cebule
    2-3 szklanki przecieru pomidorowego
    ser
    szczypta soli, pieprzu, curry

    sposób przygotowania:
    W rondelku rozgrzewamy olej . Dodajemy mielone mięso i dobrze mieszamy żeby mięso nie zbiło się w jeden kawałek . Cały czas mieszając smażymy mięso 15 minut .

    W garnku wlewamy wodę , solimy ja i dodajemy kapkę oleju (po to aby makaron się nie zlepiał). Czekamy Az woda będzie się gotować i wrzucamy makaron. Gdy makaron się zagotuje odcedzam go.

    Sos przygotowuje w dwóch osobnych naczyniach. W pierwszym naczyniu kroje w kostkę cukinie, paprykę i cebulę. To gotuje Az wszystko stanie się miękkie. Pod koniec gdy widzę że sos pościł sok dodaję szczyptę curry i je mieszam. Właśnie te składniki nadają spaghetti słodyczy.
    Drugą cześć sosu przyrządzam w misce. Wlewam przecier pomidorowy i dodaje sól i pieprz. Następnie łącze wszystkie składniki i zagotowujemy.

    Do gotującego się sosu dodajemy mięso. Dusimy wszystko aż do uzyskania gęstej konsystencji. Sos jest już gotowy. Następnie na tarce zetrzeć ser. Do posypania spaghetti

    Polecam spróbować ! Będziesz w szoku jak z takich składników potrafi wyjść coś sytego i w dodatku na słodko <3 :D

  24. ROSÓŁ

    Przepis będzie prosty , na rosole oparty.
    Mówiąc krótko grzechu warty.

    Jak pewno wiecie rosół z kurczaka ugotować możecie , dwie marchewki w kostkę pokrojone , trzy pietruszki w paski, 4 kurze nóżki.Cebula na gazie opalona smaku do rosołku doda. Listek laurowy , 2 ziela angielskie , aby smaki były nieziemskie.

    I na koniec jak lubimy pieprzu cayen dodać musimy, pół łyżeczki maxmalnie żeby nas nie paliły gardła.

    Makaron Malma do rosołu idealny , swoim smakiem podniebienia zadowoli.

    SKŁADNIKI :

    2 Litry wody

    4 Kurze nóżki

    2 Marchewki

    3 Korzenie pietruszki

    1 Mała cebula

    1 Liść laurowy

    2 Ziela angielskie

    pieprz cayen , sół

    Przygotowanie

    Mięso zalej zimną wodą, lekko posól i podgrzewaj. Tuż przed zagotowaniem trzeba szumówką lub dużą łyżką zdjąć ścinające się białko, które zbiera się na powierzchni wody (tzw. szumowiny).
    To ważne, bo jeśli woda zagotuje się z szumowinami, rosół nie będzie klarowny. Po zagotowaniu dodaj do garnka obraną pokrojoną i opłukaną włoszczyznę i znów zagotuj wodę. Potem zmniejsz gaz, tak aby woda leciutko się gotowała, przykryj garnek i gotuj przynajmniej 45–60 minut. Gdy rosół jest gotowy, wyjmÄł warzywa z wyjątkiem marchewki. Rosół podawaj z makartonem , można posypać natką pietruszki .

    Smacznego

  25. Jesienne tagliatelle z kurczakiem i sosem grzybowym:

    500 g piersi kurczaka
    250 g grzybów leśnych/ pieczarki w razie alergii na grzyby
    2 duże cebule
    2 łyżki ziół prowansalskich
    300 ml śmietany 30%
    2 łyżki masła
    300 g makaronu tagliatelle MALMA
    sól
    pieprz
    rzeżucha do przystrojenia

    !. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw na bok.

    2. Piersi kurczaka przecinamy wzdłuż, aby otrzymać cieńsze filety. Rozkładamy na desce. Oprószamy pieprzem i ziołami prowansalskimi z obu stron.

    2. Kroimy cebulę w piórka, grzyby w plasterki. Na teflonowej patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę, zrumieniamy. Do zeszklonej cebuli wrzucamy grzyby. Gdy wszystko się zarumieni przekładamy do miski.

    3. Na tej samej patelni obsmażamy wcześniej przygotowanego kurczaka. Gotowego kurczaka przekładamy do miski.

    4. Na patelnie wsypujemy wcześniej przysmażone grzyby z cebulką. Dodajemy śmietanę 30%. Podgrzewamy na średnim ogniu do czasu zgęstnienia sosu. Dodajemy kurczaka oraz ugorowany, odcedzony makaron tagliatelle.

    5. Mieszamy i nakładamy na talerze. Dodajemy troszkę zieleni do ożywienia potrawy.

  26. Jesienią często robię rosół, ale nie taki tradycyjny – robię go w wersji azjatyckiej, z wieloma przyprawami, mocno rozgrzewający i uodparniający. Pyszny, polecam.

    Orientalny rosół

    1 kurczak z hodowli ekologicznej
    kawałek świeżego korzenia imbiru
    2 papryczki chilli
    1 cebula
    2 łodygi trawy cytrynowej
    1 główka czosnku
    ok. 1 puszka mleka kokosowego
    1,5 łyżki pasty z trawy cytrynowej i pod koniec gotowania jeszcze łyżkę soku z cytryny
    sos sojowy i sól do smaku
    opcjonalnie inne warzywa (np. marchewki)
    dodatki: 1 opakowanie makaronu wstążki
    pęczek świeżej kolendry (lub pietruszki)

    Włożyć kurczaka do dużego garnka, dodać wszystkie składniki z wyjątkiem mleczka kokosowego i sosu sojowego (warzywa, czosnek i cebula pokrojone niedbale na większe kawałki)
    Zalać wodą i zagotować. Następni przykryć i gotować na mniejszym ogniu przez ok. godzinę, aż mięso będzie miękkie.
    Mięso i marchewki wyjąć. Wywar odcedzić i doprawić do smaku mleczkiem kokosowym (na początek 1/2 puszki, spróbować i ewentualnie dolać więcej).
    Ugotować makaron, wyłożyć porcję na talerz, polać odrobiną sosu sojowego, na to wyłożyć kawałki kurczaka, pokrojone marchewki, zalać rosiłem i posypać siekaną kolendrą lub pietruszką.
    Smacznego!

  27. na makaron tagliatelle w sosie śmietanowo-ziołowym z łososiem .
    Składniki:
    kawałek łososia 
    makaron tagliatelle ( mój zielony bo z szpinakiem )
    śmietanka 18% 
    ser 
    zioła
    Płuczemy łososia i suszymy ręcznikiem papierowym następnie usuwamy wszystkie ości oraz skórkę z łuskami. Stawiamy wodę na makaron a my delikatnie kroimy łososia w kosteczkę, skraplamy go sokiem z cytryny i posypujemy ziołami. Do gotującej się wody wrzucamy makaron i rozgrzewamy odrobinę oliwy na patelni. Gdyb nasza oliwa ma odpowiednią temperaturę smażymy łososia a następnie dodajemy śmietanę i chwilę dusimy pod przykryciem. Makaron gotujemy al dente dodajemy łososia z sosem i bon appetit 

  28. Witam,
    chce zgłosić do konkursu przepis na Makaron z kurczakiem w sosie serowo orzechowym.
    Delikatny kurczak w aksamitnym serowo orzechowym sosie. To pyszne i sycące danie.

    Składniki:
    250g makaronu
    150g serka pleśniowego
    1 garść orzechów włoskich
    1 pierś z kurczaka
    1 łyżka masła
    2 łyżki śmietany 30%
    sól
    pieprz
    mielona słodka i ostra papryka
    oliwa

    Przygotowanie:
    Makaron gotujemy al dente, w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy. Następnie lekko przelewamy zimną wodą i odcedzamy.
    Kurczaka kroimy w drobną kostkę, mieszamy z pieprzem, solą oraz ostrą i słodką papryką, a następnie wrzucamy na patelnie z dodatkiem oliwy i podsmażamy.
    Orzechy drobno siekamy.
    W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła. Dorzucamy pokrojony na małe kawałki serek pleśniowy. Kiedy ser zacznie się roztapiać, dodajemy śmietankę oraz drobniutko posiekane orzechy włoskie. Mieszamy i podgrzewamy do chwili, kiedy powstanie gęsty, płynny sos. Doprawiamy pieprzem do smaku.
    Do sosu dodajemy kurczaka i chwilę dusimy na wolnym ogniu.
    Na talerzu układamy makaron i polewamy sosem.

    Polecam,
    Aneta :)

  29. Dla mnie zimne wieczory kojarzą się z rozgrzewającymi przyprawami. Jesienią po miseczce zupy dyniowej z rozgrzewającym imbirem lubię serwować danie z typowo zimowo-świątecznymi akcentami: makaron na słodko ze śmietaną i śliwkami w przyprawach korzennych.

    s k ł a d n i k i (danie dla 2 osób):

    – 2 porcje makaronu kokardki – ok. 1,5 szklanki
    – ok 2,5 szklanki mleka
    – szczypta soli
    – łyżka brązowego cukru + 2-3 łyżki cukru do śliwek (lub do smaku w zależności od kwaśności owoców)
    – kora cynamonu
    – szczypta cynamonu mielonego
    – 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
    – mały kubeczek tłustej śmietany
    – 3-4 łyżezcki domowej przyprawy do piernika (lub kupnej, lecz bez kakaa)
    – 2 łyżki syropu imbirowego
    – 1/2 kg śliwek świeżych lub mrożonych
    – 2 łyżki domowych powideł śliwkowych (opcjonalnie)

    w y k o n a n i e:

    1. Makaron ugotować w mleku ze szczyptą soli, korą cynamonu i łyżką cukru tak, by był al dente.
    2. Śliwki wypestkować i pokroić na ćwiartki. Podgrzewać w rondelku aż puszczą sok i zaczną się gotować. Kiedy lekko odparują, dodać cukier, przyprawę do piernika oraz imbir. Doprawić jeszcze tak, by smak odpowiadał naszym upodobaniom. Na sam koniec dodać powidła, jeżeli dodajemmy.
    3. Makaron po ugotowaniu odcedzić. Do śmietanki kremówki dodać esencję waniliową. Wymieszać z makaronem. Dosłodzić do smaku. Dodać mielony cynamon.
    4. Na talerze wyłożyć makaron z sosem śmietanowym i warstwą gorących śliwek z przyprawami.

    Czyż to nie jest idealny comfort food? Rozkoszne, delikatne w smaku…

    Pozdrawiam,
    mollisia

    mollisia@gazeta.pl

  30. Wegetariańskie farfalle z sosem kokosowo-pomidorowym z cukinią i pomidorami

    SKŁADNIKI:
    1. Opakowanie makaronu farfalle
    SOS:
    1. Puszka mleczka kokosowego
    2. 5 łyżek koncentratu pomidorowego
    3. 2 pomidory
    4. Średnia cukinia
    5. 3 cebule
    6. 5 ząbków czosnku
    7. 1 łyżeczka słodkiej papryki
    8. 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    9. 1/2 łyżeczki kurkumy
    10. 1/2 łyżeczki soli
    11. 1/2 łyżeczki pieprzu
    12. Olej do smażenia

    PRZYGOTOWANIE:
    1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
    SOS:
    1. Obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmażamy na oleju.
    2. Do cebuli dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką papryką, zioła prowansalskie, kurkumę, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.
    3. Dodajemy koncentrat pomidorowy, obraną i pokrojoną w półplasterki cukinię, umyte i pokrojone w średnią kostkę pomidory. Dusimy około 10 minut.
    4. Dodajemy mleczko kokosowe, dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
    5. Ugotowany makaron odcedzamy.
    6. Makaron podajemy z sosem.

    Smacznego! :)

  31. Witaj,
    moje dwa ulubione dania z makaronem Malma to:
    Pyszne, zdrowe jesienne warzywa zapiekane z makaronem i kozim serem, podane z bazyliową pastą:

    Potrzebujemy:
    – 4 obrane i pokrojone w plasterki marchewki
    – 2 umyte i pokrojone pory ( tylko biała część)
    – 3 umyte i pokrojone w paski kolorowe papryki ( czerwona, zielona i biała)
    – 500 g makaronu Conchiglie Rigate Malma
    – dobrej jakości kozi ser ( u mnie z czosnkiem niedźwiedzim)
    – sól morska, kolorowy pieprz, oregano do smaku
    – 3 łyżki oleju roślinnego

    W woku lub garnku rozgrzewamy olej roślinny. Na rozgrzany olej wrzucamy por, chwilkę dusimy i dodajemy marchewki i paprykę. Dusimy około 10 minut, aż warzywa zmiękną. Dodajemy sól, pieprz, oregano do smaku i całość dusimy około 1 minuty. Dodajemy ugotowany ulubiony makaron i całość mieszamy. Warzywa z makaronem przekładamy do jednego większego lub kilku mniejszych naczyń do zapiekania, na wierzch układamy kilka plastrów dobrej jakości koziego sera i całość zapiekamy około 15 minut w piekarniku
    nagrzanym do 185 C. Zapiekankę podajemy gorącą z bazyliową pastą: Listki z jednej doniczki bazylii miksujemy z 3 ząbkami czosnku i kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Solimy do smaku.

    Moja druga propozycja to szybki, prosty i smaczny makaron z suszonymi pomidorami, czosnkiem, szpinakiem i pokruszonym serem kozim. Suszone pomidory idealnie pasują do makaronu a wraz ze szpinakiem są udanym połączeniem i gwarantują dobry smak dania.
    Potrzebujemy:
    – ugotowany al dente makaron Penne Rigate Malma – 200 gram
    – świeży szpinak – opakowanie
    – suszone pomidory w oleju – 8 sztuk
    – czosnek – 3 ząbki
    – dobrej jakości ser kozi
    – sól morska, kolorowy pieprz do smaku.
    Na maśle podsmażamy bardzo szybko drobno pokrojony czosnek i dodajemy świeży szpinak. Całość krótko dusimy i dodajemy grubo pokrojone suszone pomidory w oleju. Jeszcze raz chwilkę gotujemy i łączymy z makaronem. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem do smaku i podajemy. Na talerzu makaron posypujemy pokruszonym lub drobno pokrojonym serem kozim.

    Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania:)
    Aneta

Dodaj komentarz