Kotlety ziemniaczano – jajeczne przepis na obiad

Kotlety ziemniaczano – jajeczne

pyszne-koteciki-na-obiad

 

Kotlety ziemniaczano – jajeczne, oj chodziły już od dawna za mną. Tym razem przygotowałam je dla dzieci na obiad. Delikatne, pyszne ale z pazurem a do tego zdrowe bo bez tłuszczu, pieczone w piekarniku. 

 

Kotlety ziemniaczano – jajeczne

  • 6 ziemniaków 
  • 2 jajka na twardo 
  • 1 cebula 
  • 1 lyżka oleju rzepakowego + 1 łyżka masła + 3 łyżki wody
  • sól,pieprz do przyprawienia 
  • duża szczypta chili
  • pęczek szczypiorku
  • bułka tarta

 

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. 

Jajka gotujemy na twardo.

Szczypiorek kroimy drobniutko.  

Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na olej z masłem i wodą, doprawiamy solą i pieprzem oraz chili.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 C

Jajka obieramy, drobno kroimy, mieszamy w ugotowanymi ziemniakami oraz pokrojonym szczypiorkiem.

kotlety-obiad-przepis

Formujemy kotleciki i panierujemy je w bułce tartej. 

 

Na blasze do piekarnika układamy nasze kotleciki i pieczemy je z jednej strony do zarumienia, potem z drugiej w sumie około 30 minut. 

Pyszne, chrupiąca skórka, w środku mięciuteńkie ziemniaki i cebulka. 

 

Polecam, smacznego ! 

Jedna myśl na temat “Kotlety ziemniaczano – jajeczne przepis na obiad

  1. Hmmm… jeszcze takich kotletów to nie widziałem i nigdy nie robiłem. Dziś nie, ale jutro dzień wolny także czemu nie.
    Napiszę jak mi poszlo, oby tak samo dobrze jak tu na zdjeciu :)

Możliwość komentowania jest wyłączona.