Księgowa w kuchni autorstwa Marii Ożgi, to kolejna książka kulinarna która powstała po programie Master Chef. Ta książka jest inna, jest bardziej polska, bardziej swojska.
Książka podzielona jest na pięć rozdziałów :
Dania szybkie pięknie i efektowne, zdrowie na talerzu i uczta sałatkowa – tu znajdziemy takie przepisy jak : śledź zawijany z buraczkami, sajgonki po polsku, kotlety cielęce flambirowane.
Rodzinny obiad – zupy, dania mięsne, dania z ryb czyli kuchnia na „bestydzień ” – zupa czosnkowa, naleśniki Bolka i Lolka, kotlecisko 300% normy,kapusta kiszona w cieście francuskim
Na zielonej trawce – przepisy na piknikowe dania, przepisy z grilla – szaszłykowe trio, faszerowane pieczarki, crumble z grilla
Dania na specjalne okazje : Święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc, urodziny i inne ” fajery” – dorsz z chrzanową pianą, karp po śląsku, wielkanocna szynka, luksusowa babka drożdżowa, pikantne babeczki z kurkami
Zasobna piwniczka księgowej – przetwory, wina, nalewki itp – kiełbasa w słoiku, syrop na kaszel, owoce do ciast, zakwas na żur
Jak widzicie przepisy są na każdą okazję, wszystkie są prosto i czytelnie podane. Każdemu przepisowi towarzyszą zdjęcia, są to zdjęcia autorskie, zdjęcia fotografa, ale też zdjęcia z shutterstocka – tego nie lubię, wolę mniej zdjęć ale oryginalne robione prosto pod książkę ( tutaj są to miniaturki towarzyszące przepisom ) .
Czy polecam książkę ? tak, dla wszystkich którzy tak jak ja czasami nie mają pomysłów co dzisiaj ugotować na obiad, lub na specjalną okazję .. ta książka będzie pomocna. I jest to też bardzo fajna propozycja na prezent – naprawdę jedna z ładniej wydanych książek kulinarnych ostatnio, jasna i przejrzysta.
Księgowa w kuchni
Maria Ożga
twarda oprawa, 240 stron
cena : 39.90
Dziękuję Troy – dystrybucja za dostarczenie książki do recenzji.