Kuchnia indyjska – najlepsze przepisy – recenzja

indyjska

Kuchnia indyjska – najlepsze przepisy, to książka która trafiła do mnie kilka tygodni temu i zakochałam się w niej od razu.  A dlaczego?

 

Książka jest pięknie wydana więc przyciąga wzrok od razu, znajdziemy w niej 325 przepisów, ponad 1800 zdjęć (!) i multum informacji o wszystkich przyprawach, daniach które znajdziemy w tej pełnej smaków książce. 

indie2

Na wstępie znajdziemy informacje o tym jak przygotować indyjskie curry, jakich użyć przypraw, jakich ich użyć. Znajdziemy odpowiedź co to jest curry,  z czym się je jada, jak zwiększyć ostrość curry, jak je zagęścić, jak zmienić mu kolor. Czyli chyba wszystko co powinniśmy wiedzieć.  Potem przechodzimy do planowania indyjskiego posiłku, jak podawać, jak przygotować przyjęcie oraz jak odgrzać to co nam po posiłku zostało. 

Przechodzimy do części która bardzo mi się spodobała. Pokazane i opisane jest jak zrobić pastę z czosnku, jak przechowywać imbir, co zrobić z papryczkami, a potem to już wszystkie przyprawy kuchni indyjskiej, a multum ich jest. Potem proszki i pasty curry, dodatkowe składniki ( jak przygotować mleko kokosowe np), owoce, warzywa, fasola groch i soczewica, ryż,placki ( jest ich 6 rodzajów ) , narzędzia i przybory kuchenne. Uff .. i teraz zaczyna się kolejna część książki czyli przepisy. 

3

10 rozdziałów – zupy i przystawki, ryby i owoce morza, dania z drobiu, dania mięsne, dania balti, wegetariańskie dania główne, ryżowe i wegetariańskie przystawki oraz lekkie sałatki, dodatki przyprawowe i sosy czatni, indyjskie chleby, desery i napoje. 

Multum przepisów, multum zdjęć ( do każdego przepisu jest co najmniej 1 zdjęcie ), są też zdjęcia krok po kroku – to wg mnie bardzo fajne ułatwienie. 

I teraz podsumowanie. Książka to kompendium wiedzy o kuchni indyjskiej, przyprawach, technikach gotowania z tamtego regionu. Bardzo się cieszę, że mam to pozycję w swojej kuchni, już mam zaznaczonych kilkanaście przepisów do zrobienia. 

 4

Kuchnia indyjska – najlepsze przepisy 

Baljekar, Fernandez, Husain, Kanani

stron : 511

twarda oprawa

Wydawnictwo Publicat – dziękuję za książkę do recenzji.

publicat

 

 

 

4 myśli na temat “Kuchnia indyjska – najlepsze przepisy – recenzja

  1. Polecam przepis na najprostszego kurczaka balti. Jest przepyszny! Dzieciakom tak smakowal, ze musialam go gotowac przez 3 dni z rzedu.
    A ksiazka jest swietna, jedna z moich ulubionych :)

  2. Uwielbiam tę książkę, sporo rzeczy z niej zrobiliśmy i jeszcze się nie zawiedliśmy :) ale uwaga – wszędzie, gdzie jest kminek, powinien być cumin, źle przetłumaczono, a to duża różnica

Możliwość komentowania jest wyłączona.