Kuchnia wegetariańska – smaki świata – Arto der Haroutunian – Książka na niedzielę.
Kuchnia wegetariańska tak modna w ostatnich latach i w końcu w moje ręce trafiło kompendium przepisów.
Tak, tak kompendium wiedzy, bo to książka w której znajdziemy ponad 250 przepisów wegetariańskich z całego świata.
Książka podzielona jest na rozdziały takie jak :
- Zupy a tu przepisy np na zupę z bakłażana i ciecierzycy, zupę z czarnej fasoli, albańską zupę czosnkową czy ostrą zupę birmańską.
- Przystawki i dipy a wśród nich przepisy na pory z oliwkami i cebulą, bakłażanowy dip z tahini, kolumbijski szpinak ze śmietaną.
- Sałatki – jedz sałatki a nigdy nie będziesz chory – nigeryjska sałatka z buraków, chińska sałatka szparagowa, sałatka z Antiochii ( a przy niej Kalafior to nic innego jak tylko kapusta z wyższym wykształceniem – Mark Twain) .
- Warzywa gotowane – bakłażany w sosie orzechowym, fasola z cebulą i chilli, kalafior o północy, pikantne marchewki, szpinak w sosie z granatów.
- Warzywa faszerowane – nadziewane korzenie lotosu, faszerowane liście winogron, gołąbki.
- Zapiekanki i dania jednogarnkowe – curry z okry, malezyjskie jednogarnkowe danie warzywne
- Placki pikantne, przystawki i dodatki – wielkopostna zapiekanka z bakłażana, domowe ciasteczka borek ( jest też instrukcja zawijania ciasta borek w trójkąty, rulonik lub kwadrat ), budyń z manioku.
- Dania na bazie orzechów i roślin strączkowych – egipski bób, orzechy nerkowca w mleku kokosowym, kukurydza z fasolą i bananami, birmańskie kotlety z łuskanego grochu.
- Dressingi, sosy i buliony a tu znajdziemy przepisy na hiszpański sos z chilli, sos z orzeszków ziemnych, chiński bulion warzywny,
- Marynaty, kiszonki i chutneye – marynowane karczochy, kiszona biała kapusta, bliskowschodnie pikle z daktylami, chutney z moringi olejodajnej, chutney z mango, ostra przekąska z fasolki.
i jeszcze
A na końcu książki słowniczek.
Książka co chyba dziwne w przypadku ostatnio wydawanych książek kulinarnych nie zawiera żadnych zdjęć, ale za to do dużej ilość przepisów dodane są opisy dania, ciekawostki z nim związane.
Szczerze jest to jedna z niewielu książek wegetariańskich z którą się spotkałam z takim przekrojem potraw z całego świata.
A i jeszcze o autorze:
Arto der Haroutunian urodził się w Aleppo, w Syrii, w roku 1940, ale jako dziecko przeniósł się z rodzicami do Wielkiej Brytanii, gdzie spędził większość życia. Studiował architekturę i rozpoczął karierę, projektując restauracje, kluby i hotele. W roku 1970 wraz z bratem otworzył pierwszą armeńska restaurację w Manchesterze, która dała początek sieci restauracji i dwóm hotelom.
Kuchnia wegetariańska smaki świata
Arto der Haroutunian
stron 287
cena 29,90
Wydawnictwo RM 2016