Kurczak na butelce piwa

Kurczak na butelce piwa – to przepis na pysznego soczystego kurczaka, bardzo dobry pomysł na obiad. U nas nie gościł za często, ale chyba zacznie.

kurczak pieczony na butelce piwa

A zaczęło się od tego, że powiedziałam dzieciom że będzie kurczak na butelce – na co padło – a nie mogło by być coś normalnego..zmieniły zdanie jak zjadły kurczaka i taki kurczak ma teraz częściej u nas gościć.

Kurczak na butelce piwa

  • 1 kurczak ( u mnie 1,80 kg )
  • 1 butelka piwa ( u mnie Okocim Porter )
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 / 2 łyżeczki soli
  • 1/3 kostki masła
  • ewent. 4 ząbki czosnku ( ja je dorzuciłam do brytfanki pół godziny przed końcem pieczenia – były pyszne i kremowe po upieczeniu)

Masło rozpuszczamy mieszamy z solą i papryką. Myjemy kurczaka pod zimną wodą, ręcznikiem papierowym. Otwieramy butelkę z piwem, nabijamy na nią kurczaka, wstawiamy do brytfanki, dodajemy szklankę wody na dno.   Smarujemy kurczaka masłem z przyprawami.

Wstawiamy do zimnego piekarnika, który nagrzewamy do 220 C i pieczemy kurczaka w tej temperaturze przez 30 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 180 C i pieczemy jeszcze przez półtorej godziny.

Podajemy gorącego.

 

Smacznego !