Kurczak pieczony z jabłkami i majerankiem

Kurczak pieczony z jabłkami i majerankiem to kolejny mój typ do dań comfort food.

Comfort food czyli coś co poprawia nam humor, w zimne, szare dni.

kurczak z jabłkami i majerankiem

Rodzinnie uwielbiamy pieczonego kurczaka, lubimy takiego najprostszego pieczonego tylko z solą i czosnkiem. Ciągle szukamy też nowych smaków, tym razem padło na smaki jesienne bo z tym kojarzy mi się zapach majeranku w połączeniu z jabłkami.

Kurczak pieczony z jabłkami i majerankiem

  • 1 kurczak ( ok. 1,8-2 kg)
  • 3 jabłka
  • 2 żółte cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła

Cebule obrać i pokroić  w piórka, czosnek obrać, drobno posiekać przełożyć do miski. Jabłka umyć, przekroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, pokroić w mniejsze cząstki. Dodać do cebuli i czosnku wymieszać, dodać łyżkę majeranku sól oraz pieprz i wymieszać. Odstawić na chwilę. W tym czasie rozpuścić masło. Kurczaka ułożyć w foremce do pieczenia, do środka kurczaka włożyć nadzienie czyli jabłka z dodatkami. Pozostałe jabłka rozłożyć wokół kurczaka w formie. Kurczaka posmarować masłem,obsypać majerankiem oraz solą i pieprzem, do formy wlać kubek wody.

kurczak z majerankiem i solą

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec kurczaka około 2 godzin. ( po 1 godzinie na 1 kg ) .

Podawać z ziemniakami.

Jedna myśl na temat “Kurczak pieczony z jabłkami i majerankiem

Możliwość komentowania jest wyłączona.