Kurczak pieczony z jabłkami i majerankiem to kolejny mój typ do dań comfort food.
Comfort food czyli coś co poprawia nam humor, w zimne, szare dni.
Rodzinnie uwielbiamy pieczonego kurczaka, lubimy takiego najprostszego pieczonego tylko z solą i czosnkiem. Ciągle szukamy też nowych smaków, tym razem padło na smaki jesienne bo z tym kojarzy mi się zapach majeranku w połączeniu z jabłkami.
Kurczak pieczony z jabłkami i majerankiem
- 1 kurczak ( ok. 1,8-2 kg)
- 3 jabłka
- 2 żółte cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
Cebule obrać i pokroić w piórka, czosnek obrać, drobno posiekać przełożyć do miski. Jabłka umyć, przekroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, pokroić w mniejsze cząstki. Dodać do cebuli i czosnku wymieszać, dodać łyżkę majeranku sól oraz pieprz i wymieszać. Odstawić na chwilę. W tym czasie rozpuścić masło. Kurczaka ułożyć w foremce do pieczenia, do środka kurczaka włożyć nadzienie czyli jabłka z dodatkami. Pozostałe jabłka rozłożyć wokół kurczaka w formie. Kurczaka posmarować masłem,obsypać majerankiem oraz solą i pieprzem, do formy wlać kubek wody.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec kurczaka około 2 godzin. ( po 1 godzinie na 1 kg ) .
Podawać z ziemniakami.
CIEKAWY PRZEPIS ;) ZAPRASZAM NA KACZKĘ NADZIEWANĄ; POZDRAWIAM
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/kaczka-nadziewana-boczkiem-i-papryka.html