Kurczak pieczony z czosnkiem i solą

Kochani przepraszam za ostanie dni milczenia, ale świat mi się przestawił o kilkadziesiąt procent :) Wróciłam do pracy, do swojej ulubionej, na swoje ulubione stanowisko :) .. Od jutra start w 100% trzymajcie kciuki ( bardzo proszę ) .

A to nasz ulubiony obiad czyli kurczak pieczony z czosnkiem i solą.

Kurczak pieczony z czosnkiem i solą

kurczak z czosnkiem z piekarnika

 

  • Kurczak świeży
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka gruboziarnistej soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 kubka wody

 

Kurczaka myjemy i osuszamy. Czosnek obieramy i przeciskamy do miseczki, mieszamy z solą i oliwą. Nacieramy kurczaka czosnkiem w środku i z góry, pod skórę na piersiach wkładamy masło i również czosnek . Kurczaka układamy w brytfance i podlewamy wodą.

Piekarnik rozgrzewamy do 220 C i w takiej temperaturze pieczemy kurczaka przez 30 minut, a potem zmniejszamy temperaturę do 180 C i pieczemy jeszcze przez ok. półtorej godziny do zarumienienia się skórki, sprawdzamy czy kurczak jest upieczony wbijając w niego widelec w okolicach piersi i skrzydełka jeśli wypływa jasny płyn, kurczak jest ok :)

 

U nas został podany z młodymi ziemniaczkami oraz mieszanką sałat z domowej grządki z octem balsamicznym.

młode ziemniaki z masełkiem

sałatka z octem balsamicznym