Kurczak ze szparagami szybki lunch do pracy

Kurczak ze szparagami taki był ostatnio mój lunch w pracy. Szybki do przygotowania, a smaczny i naprawdę dobry. Przygotowuje się go w 10 – 15 minut i to też jest jego zaleta.

kurczak ze szparagami, lunch do pracy

Kurczak ze szparagami 

  • 1 mała pierś z kurczaka
  • szczypta chilli
  • 1 łyżka oliwy
  • kilka szparagów zielonych
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/ 2 mozzarelli
  • kilka liści sałaty
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • sos vinegret 

 

Pierś z kurczaka opłukać zimną wodą, pokroić w paski. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać kurczaka, doprawić chilli i octem balsamicznym, dołożyć szparagi ( odrywamy zdrewniałe końce ). Dusimy wszystko pod pokrywką około 1o – 15 minut, aż kurczak się udusi, szparagi mają być al dente. Wszystko się dusi pod przykryte pokrywką, a my mamy czas na ubranie się, umalowanie ;)

Przełożyć do pojemnika.

Sałatę opłukać, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki, włożyć do pojemnika, pokroić pomidorki na połówki, mozarellę pokroić w paski przełożyć do pojemnika.

Do słoika przelać przygotowany sos vinegret. I gotowe.
Smacznego !