Kurczak w czerwonym winie – czyli coq au vin

Kurczak w czerwonym winie, a po francusku coq au vin to pyszne danie, które prawie robi się samo. U mnie lekko zmieniony przepis. Danie wyszło znakomite w towarzystwie ziemniaków przypiekanych z czosnkiem. Mniam ! 

kurczak w czerwonym winie

Kurczak w czerwonym winie 

  • 1 kurczak 
  • 3 cebule szalotki 
  • 2 cebule żółte
  • 10 pieczarek 
  • 5 marchewek 
  • 250 ml czerwonego wina 
  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 
  • pieprz 
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu 

 

Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki ( czyli skrzydełka,nóżki, piersi – korpus zapakować do zamrażarki i do najbliższego rosołu będzie jak znalazł ). Kurczaka posypać pieprzem . Wino wymieszać z koncentratem pomidorowym, zalać nim kurczaka w misce. Odstawić na minimum 30 minut. 

Cebule i szalotki obrać i pokroić na połówki, pieczarki umyć i pokroić na połówki.  Marchewki obrać i przekroić na 2 kawałki wzdłuż i ewentualnie na pół. 

kurczak w winie

W naczyniu w którym będziemy piec kurczaka układamy marchewkę, cebule i pieczarki na nich kładziemy kawałki kurczaka i zalewamy winem, dokładamy rozmaryn i czosnek, przykrywamy całą foremkę folią aluminiową. 

Naczynie wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę 180C, pieczemy pod przykryciem z folii przez 30 minut, potem zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez 20 minut. 

Ja podałam kurczaka z ziemniakami ( podgotowane w połówkach i włożone do piekarnika wraz z kurczakiem w osobnej brytfance ). 

 

 

 

Opublikowany w Bez kategorii