Kurczak z sosem pomarańczowym

Ostatnie tygodnie pędzą, lecą .. mijają bezszelestnie wręcz, ale przychodzi taki dzień kiedy nic nie trzeba. Tak było wczoraj, sobota, wolna bez obowiązkowych wyjść, spotkań .. sobota do leniuchowania. A mi zamarzył się kurczak pieczony w całości. Normalnie przyrządzamy kurczaka najprostszego z solą i czosnkiem, ale wczoraj gdzy przygotowałam ten miks, pod ręce (same) weszły mi .. inne składniki i tak powstał. Delikatny, pachnący lekko słodki kurczak.

kurczak na obiad

Kurczak z sosem pomarańczowym.

  • Kurczak 1,5 kg
  • 7 ząbków czosnku
  • 1 łyżka soli gruboziarnistej
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 2 pomarańcze
  • 1 szkl. soku pomarańczowego wprost z pomarańczy
  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 2 jabłka „szare renety”
  • 3 łyżki Oliwy Monini Bios
  • 2 łyżki masła

Czosnek obieramy i siekamy drobno, mieszamy z solą i oliwą. Pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy drobno i miksujemy za pomocą blendera i dolewamy to do czosnku wraz z cukrem. Miksturę zostawiamy na jakąś godzinkę żeby przeszła zapachami. Kurczaka myjemy osuszamy i oblewamy go oraz wlewamy kilka łyżek do środka kurczaka przygotowaną marynatą wymieszaną z sokiem pomarańczowym. Układamy go w brytfance i dookoła układamy obrane i pokrojone w cząstki jabłka, ziemniaki, marchewki oraz cebulę. Na piersiach kurczaka kładziemy na samym końcu 2 łyżki masła.  Całość wstawiamy do nagrzanego do 220stop. piekarnika na ok. 30 minut, zmniejszamy temperaturę do 190 C i pieczemy ok. godziny.

Kurczak z sosem pomarańczowym

Pyszny, pachnący, naprawdę smakowity. Polecam ! smacznego !