Łazanki

Tak, tak łazanki ..na pytanie moich dzieci co zjadłyby na obiad, dobrego i typowo polskiego powiedziały .. Łazanki .. no to są łazanki.

Łazanki wg domowego przepisu

  • 0,7 dkg kapusty białej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki konserwy turystycznej
  • 20 dkg boczku
  • olej 1 łyżka
  • rosół domowy ok. 0.5 l
  • makaron łazankowy

 

Kapustę myjemy i szatkujemy nie za drobno, cebulę i czosnek obieramy i siekamy.Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy pokrojony w kostkę boczek i smażymy przez około 4 minuty, dodajemy cebulę i czosnek i dalej razem podsmażamy. ( pilnujemy patelni żeby rodzina nam tego nie wyjadła – u mnie kilka razy się to już zdarzyło ;) ). Do tej mieszanki dodajemy kapustę i mieszamy a po chwili podlewamy rosołem ( nie całym naraz) , dodajemy pokrojone w kostkę konserwy turystyczne i razem wszystko dusimy, aż kapusta będzie miękka. Gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu,ale ma być bardziej twardy, bo po ugotowaniu dodajemy go do kapusty i mieszamy i na chwilę zostawiamy. Doprawiamy wszystko porządnie pieprzem. I podajemy. Uwaga znika w mgnieniu oka, u mnie były gotowane w garnku 5 litrowym, który dostałam w zeszłym roku w ramach udziału w akcji Gotujemy po polsku, miałam nadzieję, że chociaż trochę zostanie na kolacje, ale nic z tego zniknęło wszystko. Tak, więc zapraszam do wypróbowania takiej wersji. Smacznego !

Przepis bierze udział w akcji „Gotujemy po polsku” organizowanej przez Irenę i Andrzeja.

Patronat nad akcją objął producent Oleju Kujawskiego ZPierwszegoTłoczenia.pl