Leczo prosty przepis na pyszny obiad ! Przepis na danie z wolnowaru.

Leczo. 

leczo prosty przepis

Leczo to pyszne letnie danie, nie ma okresu w ciągu roku, żeby smakowało lepiej niż teraz. Teraz kiedy zaczyna się sezon na nasze polskie pyszne cukinie. Cukinie winny być małe, jędrne, jeśli już przez przypadek wyrośnie mi duża cukinia to ona trafia do ciasta. Smażę ją tak jak w tym przepisie na cukinię w cieście.

Tym razem cukinie kupiłam na pl Imbramowskim wprost od Warzyw od Zbrojki – cukinie pyszne, rano zrywane.

Potem tylko przejazd przez sklep dokupienie pozostałych składników i zaczynamy. 

Leczo 

  • 3 małe cukinie 
  • 2 cebule 
  • 4 białe papryki
  • 4 pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 dkg kiełbasy 
  • 25 dkg boczku 
  • 1 opakowanie sosu pomidorowego ( 250 ml – mojego ulubionego z Lidla Freshona Passata di pomidoro) – ale może wymienić na inny
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • 2 łyżki ziół prowansalskich 
  • pieprz świeżo mielony

 

Zagotowuję wodę, zalewam ją ponacinane na krzyż pomidory, po chwili przelewam je zimną wodą i ściągam z nich skórkę, kroimy w kawałki i przekładamy do miski.

Cebulę należy obrać i kroimy ją w kosteczką, czosnek obieramy i kroimy drobno.

Cukinię możemy, ale nie musimy obierać wystarczy ją tylko umyć po zimną wodą i pokroić na niewielkie kawałki.

Paprykę myjemy pod zimną wodą, osuszamy i kroimy w kostkę. 

Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę. 

Wersja standardowa gotujemy wszystko w garnku. 

W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę i czosnek, po chwili dodajemy boczek i kiełbasę przesmażamy, po jakiś 5 minutach dodajemy sos pomidorowy. Przesmażamy wszystko, po chwili dodajemy paprykę, cukinię obrane pomidory i zioła. Całość gotujemy około 30 minut. Podajemy gorące. 

 

Wersja na wolnowar

Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę i czosnek, po chwili dodajemy boczek i kiełbasę przesmażamy, po jakiś 5 minutach dodajemy sos pomidorowy. Przesmażamy wszystko i całość przekładamy do nagrzanego wolnowaru, dodajemy paprykę, obrane pomidory, cukinię, dodajemy zioła i zostawiamy włączony wolnowar na programie low na 5 godzin. Warzywa po tym czasie winny być chrupiące, a całe danie gotowe.