Leksykon smaków – Niki Segnit – książka na niedzielę

Nowa książka w mojej kuchni, książka która już od pierwszego przeglądnięcia podbiła moje serce.

Leksykon smaków, bo o nim mowa to książka autorstwa Niki Segnit.

leksykon-smakow

O tej książce słyszałam już od kilku lat, teraz pojawiła się w moim domu. Nim dotarła ze mną do domu, spędziłam lunch w pracy przeglądając ją i szczerze trudno było mi ją odłożyć na kolejne godziny.

Książka mówi o łączeniu smaków czyli o tym co robimy odruchowo w domu, czasami kombinujemy i różnie się to kończy ;) a tu mamy pomoc, żeby nie krążyć po omacku.

Mamy wszystko jak na tacy, czyli np czy połączyłbyś z sobą kalafior i kapary ? Hmm, chyba nie, a autorka opisuje tu danie w którym kalafior jest delikatnie podsmażany z cebulą, chili, czosnkiem, bułką tartą i kaparami dodanymi na sam koniec. To brzmi znakomicie prawda ? Produktów wybranych przez autorkę jest 99 !

Książka podzielona na grupy wg tożsamości smaków  takich jak ( tylko niektóre tu wymienię ) pieczone, serowe, musztardowe, siarkowe, morskie, zielone i trawiaste czy .. i tu sprawdźcie sami.

leksykon-smakow-recenzja

 

Pierwsza grupa to pieczone smaki i w niej występuje czekolada, kawa i orzeszki ziemne – a tu połączenia np takie jak czekolada i bekon, czekolada i wspomniany już kalafior .. ale opis przy tym zobacz Kalafior i czekolada ( kalafior jest głównym smakiem, także musimy go poszukać w książce w innej kategorii ).

Książka ta jest jak otwarta księga smaków które są na wyciągnięcie ręki. Jak z powyżej wspomnianym kalafiorem.Co robimy najczęściej z kalafiora w domu gotujemy go, blanszujemy dodajemy jako dodatek do dań a naprawdę z tu zaproponowanych połączeń możemy stworzyć smakowy majstersztyk.

Jeszcze kilka innych połączeń bekon i ostrygi, anyż i pomidory, orzechy laskowe i białe ryby, cytryny i kozie sery ? Czyż połączyłbyś powyższe, może nie .. ale wg opisów autorki które bardzo przemawiają do mnie .. będę próbować łączyć smaki dla mnie tak nieoczywiste.

leksykon-smakow-segnit

Wszystkie produkty są uporządkowane w książce bardzo przejrzyście, więc jeśli zostanie Wam kawałek np imbiru wystarczy go znaleźć w książce i zobaczyć z czym najlepiej go połączyć. Proste a jakie inspirujące.

Mam nadzieję, że powyższym opisem zachęciłam Was żeby zajrzeć co Leksykonu Smaków, uwierzcie mi warto. Książka jest i dla znawców kuchni podaje pomysły na nowe połączenia smakowe, ale też i dla laików kuchennym którym może podpowiedzieć czy to co wymyślili będzie smaczne :)

 

Czerpania inspiracji z tej książki Wam życzę !

 

Recenzja powstała w wyniku współpracy z wydawnictwem Buchmann 

Inne recenzje książek znajdziecie TU