Letni obiad – pyszny przepis na szybkie danie

Letni obiad, wg mnie powinien być szybki w przygotowaniu, składać się z dużej ilości warzyw i jeśli już w składzie ma mieć  mięso to ma to być drób. I taki też był letni obiad do mnie pracy ostatnio. 

Letni obiad czyli pyszny przepis na obiad

Letni obiad ( porcja dla 2 osób )

  • 1 cukinia młoda mała 
  • 1/4 większego bakłażana
  • 1/2 cebuli lub jedna mała
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1/ 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • świeżo mielony pieprz do smaku 
  • 1 nóżka z kurczaka – mięso oddzielone od kości 
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i czosnek. Cukinię i bakłażana umyć pokroić w drobne kawałki, pomidora umyć i pokroić w kosteczkę. Dorzucić warzywa do cebuli lekko podsmażyć. Mięso z kurczaka pokroić w drobną kosteczkę, dodać do warzyw, dodać kilka łyżek wody ( tak żeby się utworzył sos i miało co parować ), doprawić rozmarynem. Zamieszać, przykryć pokrywką, gotować koło 10 minut. Odstawić do przestudzenia, zapakować i do pracy. 

Do tego grzanka w dłoń i pyszny obiad gotowy ! 

Letni obiad czyli obiad w lecie

Smacznego ! 

 

Talerz pochodzi ze sklepu Arabella w Krakowie.