Lody z gorgonzolą – genialne w smaku, proste w wykonaniu

Gorgonzola to chyba mój ukochany ser z niebieską pleśnią.

Lody z gorgonzolą powstały jako próba odwzorowania smaku.

 

lody-gorgoznola-domowe

 

Odwzorowania smaku lodów, które jadłam w Lanckoronie w Cafe Arka a lody były produkcji firmy KAAI ze Szczecinka.  Lody te tak nam zasmakowały, ale jako że u nas nie są dostępne, postanowiłam je zrobić sama. Trochę jak to ja zmieniłam im smak. Te w Lanckoronie były z orzechami włoskimi, a moje z dodatkiem pysznej oliwy.

Myślałam czy nie dodać im na przykład rozmarynu, ale stwierdziłam w końcu, że na pierwszy raz zrobię najprostszą wersję i zobaczymy :) A, że wyszły przepyszne to od razu dzielę się z Wami przepisem. Zrobicie je w domu bez użycia maszynki do lodów, więc tak naprawdę każdy może je zrobić. A i jeszcze jedno nie dodawałam do masy żółtek tak jak to bywa w większości lodów.

Przepis zatem :

Lody z gorgonzolą

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 150 gram gorgonzoli piccante
  • miska metalowa

Po pierwsze schładzamy śmietankę ( tak co najmniej 2 godziny w lodówce ), na ten sam czas do zamrażalnika wkładamy metalową miskę w której będziemy przygotowywać lody.

Do metalowej miski ( tej z zamrażarki) wlewamy śmietanę, dodajemy cukier, oliwę i pokruszony na naprawdę małe kawałeczki ser, dokładnie całą zawartość mieszamy trzepaczką- uwaga nie przesadzamy, bo wyjdzie nam bita śmietana :( lub jak przesadzimy bardziej to słodkie masło serowe ;)

Misę wkładamy do zamrażarki na 1 godzinę, wyciągamy, mieszamy masę, wkładamy na kolejne 2 godziny i znowu wyjmujemy i mieszamy. Ja to robiłam późnym wieczorem, więc całość w zamrażarce została na noc. To zostawienie masy spowodowało, że masa zamarzła, a ja musiałam czekać około godziny żeby w ogóle móc ją ruszyć ;) Tak, więc  z tym trzeba uważać.

 

Lody podałam polane ( ale bez przesady ) oliwą.