Makaron zapiekany na śniadanie

Makaron zapiekany na śniadanie to danie, z którym obudziłam się dzisiaj rano w głowie. Pyk i pomysł na śniadanie jest, dobre, ciepłe .. na dobry dzień. Przyśnił mi się ten przepis pewnie z tej okazji, że wczoraj na blogach królowały makarony z okazji Światowego Dnia Makaronu. To danie wchodzi do kanonu naszych jesienno – zimowych śniadań.

Zapiekany makaron

Makaron zapiekany na śniadanie ( porcja dla 2 osób ) 

  • 10 dkg makaronu świderki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki mrożonej marchewki z groszkiem
  • 2 plasterki szynki konserwowej
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju

Makaron gotujemy al’dente.  Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Rozgrzewamy olej na patelni, podsmażamy czosnek z cebulą, dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę konserwową wraz z marchewką i groszkiem, dodajemy do tego łyżkę wody z garnka z makaronem i całość podsmażamy.  Jajko mieszamy z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię mieszamy z pozostałymi składnikami. Całość przekładamy do naczynia do zapiekania zalewamy jajkiem, posypujemy żółtym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 10 minut, aż ser się rozpuści, jajko z mlekiem upiecze. Podajemy gorące.

makaron zapiekany na śniadanie

Śniadanie w sam raz na zimne poranki.