Domowe masło – jak je zrobić

Domowe masło jak je zrobić?

 

Jak zrobić masło w domu ?

Jak się okazuje bardzo prosto. Ja tak robię od kilku miesięcy raz, dwa razy w tygodniu, a moje dzieci innego już nie chcą jeść.

Masło 

  • 0,5 litra śmietany 30% nie UHT
  • szczypta soli 

 

Śmietanę chłodzimy w lodówce potem przelewamy do miksera, dodajemy szczyptę soli i ubijamy jak na bitą śmietanę tyle, że dłużej. Przebijamy śmietanę aż wytworzy się masło i maślanka. Uwaga ! wtedy w mikserze zmniejszamy obroty, bo inaczej zacznie nam rozchlapywać serwatkę na boki. 

Wyłączamy mikser, odlewamy maślankę  ( możemy ją wypić, użyć do zupy, lub dać naszemu psu lub kotu na pewno się ucieszą) . 

Masło przelewamy pod bieżącą zimną wodą na sitku. I gotowe. 

 

Ps. można też śmietanę przelać do słoika i nim potrząsać aż się zrobi masło.

 

 

14 myśli na temat “Domowe masło – jak je zrobić

  1. Serwatka jest produktem ubocznym sera a maślanka – masła. Pozdrawiam

  2. U mnie jak robię takie masło (choć sery robię zdecydowanie częściej) to zazwyczaj biorę mleko od Pani Zosi, która prowadzi gospodarstwo pod miastem, powiem wam, że tacy ludzie to skarb!

    Powiem wam, że nawet jajka od Pani Zosi są smaczniejsze i w widoczny sposób różnią się kolorem i zapachem od kupczych!

  3. W śmietanie z Piątnicy jest karagen. Polecam śmietanę ze Skały (taka w żółtym kubeczku) lub z… Tesco. :-)

Możliwość komentowania jest wyłączona.