Master Chef i pasta serowo – jajeczna czyli wygrana !

Master Chef to konkurs który dla świetlic zorganizował w Krakowie Bank Żywności, ja miałam przyjemność być jedną z blogerek, która poprowadziła warsztaty robienia sałatek i wybrałam parę, której towarzyszyłam w finale w restauracji El Toro na krakowskim pl. Wolnica.

Zadanie w finale było przygotowanie dania z serami. Przetwory z mleka to najczęściej, oprócz chleba wyrzucane jedzenie przez nas Polaków.

W naszym pomyślę chodziło o to, że w lodówce często zostaje nam kawałeczek sera białego, kawałek sera żółtego i nie mamy pomysłu co z nim zrobić.

Zaplanowałyśmy z moimi dziewczynkami –  Wiktorie (lat 9!) – dwie potrawy czyli myszkę z białego sera i pastę serowo – jajeczną. Warto od razu zauważyć, że dziewczynki wszystko same przygotowały, ja nie zamieszałam, nie pokroiłam nic ! kompletnie nic !

Zachwyt jurorów wzbudziła nasza pasta serowo jajeczna, która jako to p. Robert Makłowicz określił była lekka i pyszna – lekka dzięki dodatkowi .. jogurtu naturalnego.

Pasta serowo jajeczna

  • 15 dkg żółtego sera
  • 2 jajka na twardo
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 małe cebule
  • sól,pieprz

Pasta jajeczna

Żółty ser zetrzeć na tarce na bardzo drobnych oczkach. Jajka drobno posiekać nożem, cebule pokroić w drobną kostkę. Składniki przełożyć do miski dodać majonez i jogurt, wymieszać. Doprawić do smaku.

Nasza drużyna na stanowisku: 

Master Chef - Bank Żywności

 

 

A tu dziewczynki opowiadają całe jury co wchodziło w skład naszej pasty jajecznej :

jury konkursu Zdjęcia dzięki uprzejmości taty Wiktorii czyli p. Darka

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...