Młoda kapusta do obiadu – kuchnia brazylijska – Couvee

To jest danie, a dokładnie dodatek do dań, który musi pojawić się u nas na stole każdej wiosny. Jak tylko pojawia się młoda kapusta, kupujemy i robimy i objadamy się:) Ten przepis moja Mama przywiozła z Brazylii, miejsca gdzie kiedyś mieszkaliśmy i to danie nazywa się tam Couvee.

młoda kapusta

Młoda kapusta z czosnkiem  ( Couvee )

  • młoda kapusta
  • 5 ząbków czosnku
  • olej rzepakowy ( u mnie 1 łyżka ) na standardowej patelni ok. 5 – 8 łyżek
  • sól do smaku

Kapustę myjemy i drobno szatkujemy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Na patelni ( u mnie patelnia ceramiczna Delimano więc użyłam mało oleju ) rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego czosnek, gdy czosnek zacznie pachnieć ( ale nie będzie brązowy czyli spalony ) wrzucamy kapustę i razem dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Po około 5 minutach duszenia doprawiamy do smaku solą i dalej dusimy, aż kapusta będzie miękka.  Podajemy od razu.

U nas tym razem kapusta została podana z pieczonymi skrzydełkami z kurczaka.

Couvee

3 myśli na temat “Młoda kapusta do obiadu – kuchnia brazylijska – Couvee

Możliwość komentowania jest wyłączona.