Odrywana drożdżówka na wytrawnie

Odrywana drożdżówka na wytrawnie to danie które przygotowałam z myślą o długiej podróży na wakacje.

Pyszna pełna smaków.

 drożdżówka odrywana na wytrawnie

Odrywana drożdżówka na wytrawnie 

  • 40 dkg mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru 
  • 10 dkg masła
  • 5 dkg drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 całe jajka
  • 150 ml mleka
  • 3 łyżki mąki do podsypania na stolnicy
  • 3 łyżki masła

Farsz 1 

  • 25 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 obrane i pokrojone drobno pieczarki
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1/2 cebuli 
  • 1 łyżka oleju rzepakowego 
  • 1/2 pora

Farsz 2

  • boczek wędzony 

Farsz 3

  • cukinia surowa – pokrojona w cienki plastry
  • feta 1/2 opakowania 

Zaczynamy od ciasta

Masło rozpuścić, przestudzić. Mleko podgrzać ( ma być letnie ). W miseczce zalać drożdże mlekiem dodając 2 łyżki cukru i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce ( ja stawiam miskę na garnku z gorącą wodą ). Gdy zaczyn urośnie wlać go do przesianej mąki, dodać jajka, masło, zagnieść ciasto. Makutrę/miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce ( u mnie na kolejny garnek z gorącą wodą ) zostawić aż ciasto podwoi swoją objętość.

Wyjmujemy ciasto na stolnicę podsypaną mąką i wałkujemy ciasto.

Farsz 1 – obieramy i kroimy w drobną kostkę cebulę i czosnek, przesmażamy na oleju. Dodajemy mięso i podsmażamy. Dodajemy pokrojonego w paski pora oraz pieczarki. Wszystko razem porządnie przesmażamy. Odstawiamy do wystudzenia. 

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt – kroimy w trzy paski, na każdym z nich układamy jedno nadzienie, paski układamy jeden na drugim i kroimy w kwadraty – wkładamy do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia. 

drożdżówka nadzienia

 

 W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 160 C, ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45-50 minut.

 ciasto drożdżowe na wytrawnie

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

13 komentarze do “Odrywana drożdżówka na wytrawnie

  1. Bardzo proszę o wyjaśnienie sposobu wkładania ciasta do foremki. „kroimy na kwadraty …” i co dalej, jak włożyć je do foremki?

  2. ciasto układamy pasek na pasku – kroimy na kwadraty i je że tak powiem układamy jeden za drugim w formie :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.