Ogórki małosolne na sucho robione. Genialny przepis !

Ogórki małosolne na sucho robione.

Ogórki które podbiły serca mojej rodziny. 

 

ogorki malosolne na sucho

Przyznam się od razu, że przepis na te ogórki nie jest mój, ale jako, że naprawdę jest genialny dzielę się nim z Wami jak i zachowuje dla moich dzieci na przyszłość :) 

Kto z nas nie lubi pysznych chrupiących lekko słonych ogórków no kto ? Ja uwielbiam, ale przygotowywanie i w klasycznym wykonaniu z wodą .. to już nie dla mnie .. od kiedy poznałam ten przepis. 

 

Ogórki małosolne na sucho robione 

  • 1 kg ogórków takich nie za dużych
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy
  • kawałek korzenia chrzanu 
  • 2 łyżki soli 
  • pieprz w ziarnach 
  • koper – baldachy 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 torebka foliowa dopuszczona do kontaktu z żywnością

lub 

  • przyprawa do ogórków konserwowych ( super patent Apetity – skład w 100% bez dodatków ) 

( w tej przyprawie zrobiłam za pierwszym razem, bo nie miałam innych składników i też wyszły pyszne – fajny pomysł dla osób które mieszkają tam gdzie dostęp do chrzanu czy świeżego kopru jest utrudniony ) 

Ogórki myjemy i osuszamy i obcinamy końcówki ogórkom, przekładamy do worka strunowego, dodajemy przyprawy, potrząsamy porządnie zamkniętą torebkę, wszystko musi się porządnie wymieszać. Całość przygotowania trwa 10 minut maks. 

Odkładamy do lodówki na noc i wyciągając rano, możemy zjeść pierwszego lekko chrupiącego ogórka. Jeśli odstawimy ogórki na blat i zostawimy na 1 dzień, ogórki szybciej się zrobią.  Ogórki z godziny na godzinę będą coraz miększe, ja dlatego po pierwszy dniu na zewnątrz lodówki, wkładam je z powrotem do lodówki. Tak przechowywane ogórki możemy jest przez cały tydzień :) 

Uwierzcie są przepyszne. Od kiedy wypróbowałam zrobiłam już kilka ładnych kg :) te na zdjęciu poniżej właśnie niedawno zjadłam w pracy :) 

ogorki malosolne przepis