Ogórki w zalewie musztardowo miodowej to dzisiejsza moja propozycja na zachowanie smaku lata w czasie zimy :)
Bardzo prosty przepis, szybki do zrobienia. Polecam serdecznie !
Ogórki w zalewie musztardowo miodowej
- 1,5 – 2 kg ogórków
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka nasion gorczycy białej
- 7 łyżek musztardy Kieleckiej delikatesowej
- 5 łyżek miodu spadziowego
- 1 litr wody
- 1,5 szklanki octu
Ogórki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.
Wodę wymieszać z pozostałymi składnikami, zagotować. Troszkę ostudzić.
Do wyparzonych słoików wkładamy ogórki, zalewamy przestudzoną zalewą.
Słoiki zakręcamy. Do dużego garnka wkładamy ściereczkę, ustawiamy na niej słoiczki pokrywką do dołu. Gotujemy przez 10 minut czyli pasteryzujemy.
Wyjmujemy słoiki, studzimy i odstawiamy na półkę i czekamy do pierwszych śniegów :)
Brzmi super, zalew miodowo – musztardowy, oryginalnie.
dziękuję :)
właśnie zrobiłam ogórki z tego przepisu i zobaczę jak będą smakować moim dzieciom. Jednak zrobiłam odstępstwo od przepisu , gdyż miodu nie gotowałam, tylko dodałam po ostudzeniu zalewy, natomiast ogórki w miednicy zalałam zaprawą, dokładnie wymieszałam i włożyłam do słoików a teraz będę pasteryzować.
:) pozdrawiam