Omlecik ze szparagami

Omlecik ze szparagami  – trochę inny niż zwykliśmy go jadać. Dzisiaj zrobiony na szybko dla mojego J. na śniadanie. Znikł szybciutko,bo był przepyszny !

szparagi na śniadnaie

Omlecik ze szparagami 

  • kilka szparagów zielonych
  • 1 ząbek czosnku ( młodego )
  • 1 łyżka oleju
  • 2 jajka
  • sól, pieprze
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 malutka kiełbaska ” salami”

 

Szparagom odłamłujemy końcówki, na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy szparagi i lekko je podsmażamy. Czosnek obrać i pokroić w cieniutkie plasterki, dodać do szparagów wraz z pokrojoną w plasterki kiełbasą, dodać masło i całość podsmażyć, wybić dwa jajka ( tak jak sadzone ), doprawić solą i pieprzem i całość przykryć pokrywką i podsmażyć. Po chwili całość przewrócić na drugą stronę ( ja to zrobiłam z pomocą talerzyka .. zsunęłam całość na talerz i potem raz jeszcze włożyłam na patelnię ) szybko odstawić na palnik i jeszcze zapiec przez maks 2 minuty.

Podawać szybko. U mnie podane z domową bagietką.

 

Inne przepisy na danie ze szparagami u mnie na blogu – TUTAJ