Palak paneer czyli szpinak z serem

Rano na placyku zobaczyłam szpinak i nie mogłam mu się oprzeć.

Dzisiaj dzieci wybyły do znajomych. W domu ja i babcia, w końcu mogłam zrobić do jedzenia coś przy czym nie muszę uwzględniać dzieci :):)

I tak zrobiłam Palak paneer.

Paneer zrobiłam wg tego przepisu..

Palak paneer

  • 2 wiązki szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 ostra papryczka chili
  • 1 duża cebula
  • 1 płaska łyżeczka kuminu
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżeczka soli
  • kilka łyżek oleju
  • 1 cm świeżego imbiru
  • ser paneer pokrojony w kosteczkę
  • 1 torebka ryżu basmanti f-my Britta

Szpinak umyłam, oderwałam liście od gałązek, drobno pokroiłam i udusiłam na patelni z łyżką wody. Na drugiej patelni rozgrzałam olej i dodałam obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę,starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko podsmażyłam. Po chwili dodałam pozostałe przyprawy utarte w moździerzu i dodałam ser paneer. Wszystko razem podsmażyłam i dodałam szpinak, wymieszałam.

Całość wyszła pyszna, pachnąca i naprawdę smakowita.
Przepis zaczerpnęłam stąd.