Papryczka chilli – zrób własną mieszankę ! DIY

Lubisz ostre przyprawy ? to ten wpis jest dla Ciebie.

Papryczka chilli – jak zrobić własną mieszankę przypraw ?

 

chilli-przyprawa-domowa

W zeszłym roku przetestowałam poniższy sposób z własnoręcznie wyhodowanych papryczek, ale czasu mi brakło na post. Tym razem zdjęcia są, opis właśnie piszę więc do roboty :)  Tak, tak jedyne co Ci potrzeba to papryczki chilli – wszelkie odmiany. Kilka godzin czasu na wysuszenie papryczek i zmielenie ich. Papryczki teraz dostaniesz prawie na każdym placu za naprawdę nieduże pieniądze, ja płaciłam po 50 groszy za sztukę.

Papryczka chilli

  • kilkanaście papryczek chilli
  • czosnek ( u mnie główka )

 

Papryczki chilli ( najlepiej w rękawiczkach ) przekrawamy przez pół. Układamy albo w suszarce do suszenia warzyw, albo w piekarniku włączonym na 40 C i suszymy.

Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i dokładamy do papryk.

Na słońcu moje papryczki wysuszyły się w ciągu jednego dnia ( albo było + 30 C).

W piekarniku, nastaw temperaturę 40 C i susz papryczki około 6-7 godzin, ja po dwóch godzinach uchyliłam drzwiczki i tak suszyłam dalej.

Możesz też użyć suszarki do warzyw tu winny się wysuszyć w ciągu 4-5 godzin.

Potem wysuszone papryczki i płatki czosnku możesz albo zmiksować w blenderze albo utłuc je w moździerzu. Przesyp na końcu do słoiczka i zamknij go dokładnie. Dodawaj do potraw.

Jeśli zrobisz ich więcej, zawsze możesz z nich na przykład przygotować prezenty świąteczne dla znajomych fanów ostrych przypraw ? Mnie bardzo cieszą takie prezenty od serca.

Możesz oczywiście dodać do mieszanki ulubione zioła, poszalej, po testuj !

 

 

chilli-jak-suszyc