Pasta z avocado i pomidorów, #Niemarnuj a wykorzystaj

Uwielbiam avocado, często zdarza się tak, że kupuję dwa .. jedno zjem a drugie leży, znasz to ?

Pasta z avocado i pomidorów to pyszny przepis aby to drugie wykorzystać.

 

pasta-avocado

 

Pewnego dnia moim oczom ukazało się na stole avocado, z lekko czarną skórką już ze starości. I co wiele osób takie owoce i warzywa wyrzuca, bo jak ma ciemną plamkę to już jest zepsute. O, nie takie są najsmaczniejsze i dojrzałe ! Pamiętaj dopóki go nie rozkroisz nie podejmuj decyzji o wyrzuceniu, bo może się okazać że tylko skórka już nie koniecznie jest piękna, a środek to poezja.  Ja postanowiłam wykorzystać to avocado do śniadania. Rozcięłam je nożem a w środku piękne i zielone. Mogłam je zjeść łyżeczką ( uwielbiam ), ale nie obok był pomidor, czosnek i pietruszka.. i tak powstała ta pasta

 

Pasta z avocado

  • 1 avocado
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pomidor
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pieprz

 

Avocado kroimy uważając na pestkę na pół, miąższ wyciągamy łyżką i przekładamy do blendera *. Czosnek obieramy i wrzucamy do avocado, z pomidorem postępujemy tak samo, dodajemy też natkę i całość dokładnie blendujemy, doprawiamy pieprzem i gotowe.

*nie masz blendera – pokrój wszystko bardzo drobno i wymieszaj.

 

Ja pastę podałam z kromkami chleba zgrillowanymi.

 

Pyszne proste i dobre ! A jak jeszcze puścisz sobie do tego ten kawałek ;) to dobry humor na cały dzień zapewniony.