Pasta paprykowa przepis prosty a pasta ostra

Pyszny przepis na zamknięcie lata w słoiku 

Pasta paprykowa dostałam jeden słoik od naszej sąsiadki i zapragnęłam przepisu natychmiast .. już ! 

 

pasta paprykowa

Na całe szczęście Sąsiadka była taka miła, że się przepisem swym ze mną podzieliła, jako, że przepis lekko zmodyfikowałam to tu go podaję. Sos polecam !

Pasta paprykowa

  • 2,5 kg czerwonej papryki słodkiej 
  • 15 dkg ostrej papryki 
  • 2 główki czosnku 
  • 25 dkg cukru 
  • 4 ziarna angielskie 
  • 1/ 2 szklanki octu spirytusowego 
  • 3/4 szklanki oleju 
  • 1 opakowanie przecieru pomidorowego z Lidla ( w kartoniku ) 
  • 1 łyżka grubo mielonego pieprzu 
  • sól do smaku 

 

Papryki myjemy, osuszamy wycinamy gniazda nasienne, kroimy drobno, obieramy czosnek. Papryki z czosnkiem blendujemy. Przekładamy do garnka dodajemy cukier, ziele angielski, ocet i olej zagotowujemy dodajemy przecier pomidorowy, pieprz i miksujemy wszystko na gładko. Zagotowujemy i gotujemy około 30 minut. 

pasta paprykowa przepis

Przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, odwracamy słoiki i gotowe. 

 

Smacznego ! 

Inne przepisy na przetwory znajdziesz TU

9 myśli na temat “Pasta paprykowa przepis prosty a pasta ostra

Możliwość komentowania jest wyłączona.