Pęczotto ze szpinakiem, dynią i łopatką wieprzową

Macie ochotę na pyszne smaki jesieni na talerzu ? Jeśli tak, to ten przepis jest dla Was.

Pęczotto ze szpinakiem i dynią i łopatką wieprzową.

 

peczotto-dynia-szpinak

Pęczotto jest pyszne, zdrowa kasza, fajne dodatki i mamy cały obiad gotowy. Moje jest z dodatkiem białego wina i masła.

Pęczotto czyli inaczej kaszotto a wszysto wzięło się od risotto, nazwa zależy od składnika głównego tak naprawdę. A co dodacie do tego składnika głównego to już tylko wasza inwencja.

 

 

Pęczotto ze szpinakiem, dynią i łopatką wieprzową

  • 1,5 szklanki kaszy pęczak
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego
  • 2 szklanki wywaru z warzyw ( u mnie zalałam wrzątkiem 3 łyżki warzyw suszonych )
  • 60 dkg łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki masła + 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 garście liści szpinaku baby
  • 2 garści pokrojonej w kostkę dyni ( u mnie dynia muskat )
  • sól, pieprz, chili do smaku

 

 

Zaczęłam od przygotowania warzyw suszonych, czyli zagotowałam wodę i zalałam warzywa w kubku garnku.

Obieramy cebulę i czosnek, kroimy w kostkę, tak samo postępujemy z dynią. Mięso kroimy w kostkę odcinając tłuszcz.

Na patelni rozgrzałam olej dodałam masło, jak całość się połączyłam dodałam czosnek i cebulę i przez około 3 minuty smażyłam.

Potem dodałam mięso i je smażyłam około 5 minut mieszając od czasu do czasu tak aby było całe obsmażone, dodałam kaszę i po połowie wina i wywaru.

Przykryłam pokrywką zmniejszyłam gaz i dałam się wszystkiemu połączyć przez około 3 minuty.

Po tym czasie dodałam kaszę, zamieszałam i przykryłam pokrywką.

Co 2-3 minuty całość mieszałam i jak było trzeba ( a trzeba!) podlewałam wywarem oraz winem.

Gdy kasza już była miękka, dodałam do niej dynię i znowu na chwilę zostawiłam pod przykryciem ( mieszając raz ) a na końcu dodałam szpinak, wymieszałam wszystko tak aby szpinak lekko się poddusił.

Doprawiłam całość pieprzem i solą oraz na koniec odrobiną chili.

peczotto-dynia-szpinak

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 komentarze do “Pęczotto ze szpinakiem, dynią i łopatką wieprzową

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *