Pieczarki z patelni

W sumie szczerzę mogę tak powiedzieć, że pieczarki to moje odkrycie kulinarne tego roku. Do tej pory jakoś pieczarki nie wzbudzały mojego entuzjazmu. A teraz .. mniam. Robię pieczarki w przeróżny sposób a jeden z nich poniżej. Kolejne też Wam pokażę :)

Takie np. były wczoraj na kolację podane w towarzystwie.

pieczarki z patelni

Pieczarki z patelni w towarzystwie boczku

  • pieczarki ok. 10 szt
  • boczek wędzony 2 grubsze plastry
  • cebula 1 duża
  • czosnek 2 ząbki
  • oliwa z pestek winogron
  • pieprz, sól

 

Pieczarki obrać pokroić na ćwiartki, obrać cebulę i czosnek drobno posiekać. Na patelnię wlać oliwę podgrzać i dodać cebulą z czosnkiem i lekko podsmażyć, dodać pokrojony w kostkę boczek i po chwili pieczarki. Wszystko razem dusić ok. 10 minut, doprawić solą i pieprzem. Próbując czy dobre nie wyjeść wszystkiego z patelni ;) U mnie podane z bułką przypiekaną w piekarniku z masłem czosnkowym.

Pyszne !