Pieczony kurczak z masłem – najlepszy !

Pieczony kurczak z masłem to nasze ostatnie odkrycie. Upiekłam go i rodzina zgodnie stwierdziła, że lepszego nigdy nie jadła, tak to zmieniamy smaki i teraz ten kurczak będzie u nas częściej gościł.

 

kurczak pieczony

 

Pieczony kurczak z masłem 

  • 2 nieduże kurczaki
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 kostki masła
  • 5 łyżek oleju
  • 3 jabłka ( najlepiej szara reneta)
  • 1/2 szklanki wody

 

Kurczak pieczony z masłem
Kurczak pieczony z masłem

 

Zioła mieszamy z czosnkiem i oliwą odstawiamy na chwilę. W formie układamy papier do pieczenia przekładamy kurczaki. Kurczaki myjemy zimną wodą, osuszamy i smarujemy marynatą. Marynatę też wlewamy delikatnie pod skórę na piersiach kurczaka.  Jabłka kroimy na cztery ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i wkładamy do środka kurczaków, resztę układamy dookoła kurczaków. Przekładamy kurczaki tak, żeby leżały na piersiach a na kręgosłupie układamy pokrojone w plastry masło, podlewamy kurczaki wodą. Pieczemy kurczaki 2 godziny w 170 C. Od czasu do czasu można je podlać sosem z pieczenia.

U mnie podany był  z pieczoną dynią i jabłkami z kurczaka. Obiad przepyszny, lekki.

 

Opublikowany w Bez kategorii