Pierogi pieczone przepyszne

Oj, chodziły ostatnio za mną pierogi. I tak w końcu doszły ;) czyli zrobiłam sama.

Przy okazji wykorzystałam do nich szpinak z sosem śmietanowym, który od Frosty dostałam do przetestowania.

I tak powstały pierogi.

Ciasto na pierogi

  • 2 i pół szklanki mąki
  • jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli

wszystko wymieszać mikserem na jednolitą masę dolać 1/2 szklanki wrzącej wody i wymieszać i gotowe mamy ciasto.

A do ciasta zrobiłam dwa farsze :

Farsz z kiszoną kapustą

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula żółta
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 dkg boczku wędzonego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju

Boczek pokroić w drobniutką kosteczkę przesmażyć na oleju, dodać cebulę wraz z czosnkiem – obrane i drobno pokrojone, dodać kapustę poszatkowaną, doprawić solą i pieprzem i poddusić ok. 10 minut.

Farsz ze szpinakiem

  • 6 serduszek z Frosty szpinaku z sosem śmietanowym
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 10 dkg sera Munster ( francuski śmierdzący – może być inny )
  • 1 łyżka oleju

Szpinak rozmrozić, na patelni rozgrzać olej, wrzuć na niego obrany i drobno poszatkowany czosnek, dodać szpinak i wszystko razem poddusić, dodać ser i wymieszać a na koniec jajko i też wymieszać wszystko razem. Ostudzić.

pierogi pieczone

Ciasto wałkujemy i z ciasta wycinamy kieliszkiem kółka i na każde nakładamy łyżeczką wybrany farsz i zlepiamy pierogi.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 C. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia i układamy pierogi, każdy smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy do zarumieniania.

 

Pierogi są pyszne, wyszło ich w sumie ok. 55 sztuk – wszystkie zniknęły.

A teraz jeszcze kilka słów o szpinaku z sosem śmietanowym od Frosty. Gdy rozpakowałam paczkę moim oczom ukazał się szpinak z sosem śmietanowym w formie serduszek co za genialny pomysł ! A szpinak pyszny !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11 komentarze do “Pierogi pieczone przepyszne

  1. Nie wiem czemu, ale wyszly mi twarde jak kamien. Mam nowy piekarnik Miele, ktory testuje. Wrzucilam program gora-dol bez termoob., czy dobrze zrobilam? Rogale maslane tez wyszly mi twarde, zalamka…..

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.