Pierogi pieczone przepyszne

Oj, chodziły ostatnio za mną pierogi. I tak w końcu doszły ;) czyli zrobiłam sama.

Przy okazji wykorzystałam do nich szpinak z sosem śmietanowym, który od Frosty dostałam do przetestowania.

I tak powstały pierogi.

Ciasto na pierogi

  • 2 i pół szklanki mąki
  • jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli

wszystko wymieszać mikserem na jednolitą masę dolać 1/2 szklanki wrzącej wody i wymieszać i gotowe mamy ciasto.

A do ciasta zrobiłam dwa farsze :

Farsz z kiszoną kapustą

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula żółta
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 dkg boczku wędzonego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju

Boczek pokroić w drobniutką kosteczkę przesmażyć na oleju, dodać cebulę wraz z czosnkiem – obrane i drobno pokrojone, dodać kapustę poszatkowaną, doprawić solą i pieprzem i poddusić ok. 10 minut.

Farsz ze szpinakiem

  • 6 serduszek z Frosty szpinaku z sosem śmietanowym
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 10 dkg sera Munster ( francuski śmierdzący – może być inny )
  • 1 łyżka oleju

Szpinak rozmrozić, na patelni rozgrzać olej, wrzuć na niego obrany i drobno poszatkowany czosnek, dodać szpinak i wszystko razem poddusić, dodać ser i wymieszać a na koniec jajko i też wymieszać wszystko razem. Ostudzić.

pierogi pieczone

Ciasto wałkujemy i z ciasta wycinamy kieliszkiem kółka i na każde nakładamy łyżeczką wybrany farsz i zlepiamy pierogi.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 C. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia i układamy pierogi, każdy smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy do zarumieniania.

 

Pierogi są pyszne, wyszło ich w sumie ok. 55 sztuk – wszystkie zniknęły.

A teraz jeszcze kilka słów o szpinaku z sosem śmietanowym od Frosty. Gdy rozpakowałam paczkę moim oczom ukazał się szpinak z sosem śmietanowym w formie serduszek co za genialny pomysł ! A szpinak pyszny !

11 myśli na temat “Pierogi pieczone przepyszne

  1. Nie wiem czemu, ale wyszly mi twarde jak kamien. Mam nowy piekarnik Miele, ktory testuje. Wrzucilam program gora-dol bez termoob., czy dobrze zrobilam? Rogale maslane tez wyszly mi twarde, zalamka…..

Możliwość komentowania jest wyłączona.