Pierogi pieczone z kurczakiem

Pyszne pierogi pieczone z kurczakiem, wyszły mi tak naprawdę przy okazji ;).

A dlaczego przy okazji, bo dzieci chciały na obiad kurczaka, miałam filety więc przygotowałam dla dzieci na obiad w pojemniku z pełną instrukcją jak zrobić kotlety, wracam do domu a tu w lodówce usmażone piersi z kurczaka ( mniej niż zostawiałam). Pytam, a co to ? A oni usmażyliśmy inaczej i to zostało :)

pierogi pieczone z kurczakiem

 

Pierogi pieczone z kurczakiem

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka 
  • 1 arkusz Papirusa Winiary z czosnkiem i ziołami
  • 6 pieczarek 
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju 
  • kawałek z ciasta na chleb na drożdżach
  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka 

Dzieci usmażyły kurczaka w papirusie. 

Cebulę i czosnek obieramy i  kroimy w drobną kosteczkę. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę, czosnek i pieczarki. Pierś z kurczaka jak i nasze warzywa mielimy w maszynce do mięsa ( na dużych oczkach ). 

Ciasto wałkujemy wycinamy z niego kółka i robimy pierogi. 

Piekarnik włączamy na 160 C, na formie układamy papier do pieczenia, układamy na nim pierogi i malujemy je pędzelkiem umoczonym w jajku wymieszanym z mlekiem. Pieczemy do zarumienienia pierogów ( ok. 30 minut ). 

Do tego kubek domowego barszczu, który możemy postawić w każdej chwili. Tu przepis

pierogi winiary

Przepis powstał w ramach współpracy z Winiary w ramach programu 

PrzyjacieleWINIARY

2 myśli na temat “Pierogi pieczone z kurczakiem

Możliwość komentowania jest wyłączona.