Pyszne pierogi pieczone z kurczakiem, wyszły mi tak naprawdę przy okazji ;).
A dlaczego przy okazji, bo dzieci chciały na obiad kurczaka, miałam filety więc przygotowałam dla dzieci na obiad w pojemniku z pełną instrukcją jak zrobić kotlety, wracam do domu a tu w lodówce usmażone piersi z kurczaka ( mniej niż zostawiałam). Pytam, a co to ? A oni usmażyliśmy inaczej i to zostało :)
Pierogi pieczone z kurczakiem
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 arkusz Papirusa Winiary z czosnkiem i ziołami
- 6 pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- kawałek z ciasta na chleb na drożdżach
- 1 żółtko + 1 łyżka mleka
Dzieci usmażyły kurczaka w papirusie.
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę, czosnek i pieczarki. Pierś z kurczaka jak i nasze warzywa mielimy w maszynce do mięsa ( na dużych oczkach ).
Ciasto wałkujemy wycinamy z niego kółka i robimy pierogi.
Piekarnik włączamy na 160 C, na formie układamy papier do pieczenia, układamy na nim pierogi i malujemy je pędzelkiem umoczonym w jajku wymieszanym z mlekiem. Pieczemy do zarumienienia pierogów ( ok. 30 minut ).
Do tego kubek domowego barszczu, który możemy postawić w każdej chwili. Tu przepis.
Przepis powstał w ramach współpracy z Winiary w ramach programu
Świetne pierożki, wyglądają pysznie. Z chęcią takie zrobię, lubię pierogi pod każdą postacią :-) pozdrawiam cieplutko :-)
dziękuję i szczerze polecam !