Kochasz pierogi ? to ten wpis jest właśnie dla Ciebie.
Pierogi ruskie, znakomite ulubione.
Pierogi ruskie, za nie u nas w domu odpowiedzialny ;) jest Jacek i te też robił on.
W sumie niby pierogi to danie, które robi się długo. Trzeba przygotować ziemniaki najlepiej je ugotować dzień wcześniej, żeby przestygły.
Pierogi ruskie
Ciasto na pierogi
- 0,5 kg mąki
- 1 jajko
- 1 niepełna szklanka ciepłej wody
- szczypta soli
Nadzienie do pierogów
- 0,5 kg ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków
- 0.5 kg twarogu półtłustego
- szczypta soli
- 5 niedużych cebul
- 15 dkg boczku wędzonego ( pokrojonego w kostkę)
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki oleju
Dodatki:
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
Do odsmażenia
- Olej do smażenia
Zaczynamy od ciasta. Na blat wysypujemy mąkę w stożek, robimy zagłębienie na środku i w to zagłębienie wbijamy całe jajko i mieszamy nożem, zagarniając mąkę, dodajemy wodę powoli nie całą na raz. Ile wody będzie potrzebne to tak naprawdę zależy od mąki. Będziecie widzieć robiąc ciasto. Zagniatamy ciasto, robimy z niego kulkę i odkładamy przykryte pod ściereczką.
Zabieramy się do farszu. Przez maszynkę do mięsa przepuszczamy ( u nas przez sitko z dużymi oczkaami ) ziemniaki oraz twaróg. Całość przekładamy do miski ( u nas do dużej miski od miksera ) . Cebulę obieramy kroimy w kosteczkę i wraz z boczkiem przesmażamy na oleju. Lekko studzimy i dodajemy do masy. Włączamy mikser i całą masę dokładnie mieszamy.
Wracamy do naszego ciasta, odkrawamy z niego część i wałkujemy na cienki placek, wycinamy z niego szklanką krążki na które nakładamy łyżeczką farsz i kleimy pierogi.
W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli. Do gotującej się wody wrzucamy partiami pierogi. Gotujemy do momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię + 2 minuty. Wyciągamy na talerz.
My najbardziej lubimy pierogi odsmażane, ale z cebulką.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka, podsmażamy na oleju.
I albo podajemy ugotowane pierogi z cebulką, albo odsmażamy.
Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy go i delikatnie wkładamy na patelnię pierogi, kilka sztuk tak aby łatwo było je nam przekładać. Smażymy je kilka minut z każdej strony żeby były chrupiące.
Podajemy z cebulką.
Pyszne !
właśnie chodzą za mną pierogi, myślałam o ruskich i się okazało, że ziemniaki mi wyszły, może jutro zrobię…Twoje odsmażane wyglądają bardzo pysznie, w ten sposób jeszcze ich nie robiłam, jeśli odsmażam to w niewielkiej ilości tłuszczu z cebulką razem
Wspaniałe są ! uwielbiam.
U mnie z pierogami to jest różnie, raz najlepiej lubię właśnie ruskie, innym razem mięsne, a jeszcze innym z jagodami ;).
Pozdrowienia serdeczne :)
Majanko witaj :) ja mam dokładnie tak samo, dzisiaj będą chińskie z chińskim nadzieniem i rosołem pho :)
pozdrawiam !