Pierś z kurczaka nadziewana czerwoną cebulą z żurawiną

Pierś z kurczaka nadziewana czerwoną cebulą z żurawiną. 

piers-z-kurczaka-przepis

Pierś z kurczaka nadziewana czerwoną cebulą z żurawiną podana  z cytrynowym (!) makaronem to moje danie w akcji „Smaż jak Szef kuchni „. Akcja polega na tym, że dostałam paczkę z produktami niespodziankami i z nich miałam przygotować danie. Danie godne szefa kuchni. W mojej paczce było opakowanie Rama Smaż jak Szef Kuchni, ocet balsamiczny, owoce żurawiny i opakowanie makaronu .. cytrynowego, tak bo posiada dodatek cytryny ( szczerze przepyszny .. zakochaliśmy się w nim rodzinnie) .

Rama Smaż jak Szef Kuchni to miks oleju rzepakowego utwardzonego plus oliwy, wg mnie fajne połączenie. Fajne np dla moich dzieci gdy coś smażą i nie wiedzą czy to olej jest na tyle rozgrzany, że już mogą dawać składniki. Tu na butelce jest info jak bąbelki znikną olej jest gotowy. Fajny pomysł. 

Otwierając paczkę i widząc ocet balsamiczny, pierwsze co przyszło mi do głowy to czerwona cebula .. kolejne składniki wyciągałam z paczki i danie samo się ułożyło w mojej głowie. I tak powstało to danie. A jak smakuje…. szczerze pysznie .. jest lekko wytrawne, lekko słodkie .. pyszne !

Pierś z kurczaka nadziewana czerwoną cebulą z żurawiną

  • 1 pierś z kurczaka
  • 3 plastry surowego boczku
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 garść żurawiny
  • 1 łyżka miodu
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1/2 kieliszka czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki octu balsamicznego 
  • 2 łyżki Rama Smaż jak szef kuchni 
  • makaron cytrynowy 
  • świeżo mielony pieprz

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy Rama Smaż jak szef kuchni, gdy już się podgrzeje dodajemy cebulę i czosnek, dodajemy żurawinę i miód, mieszamy i dodajemy ocet balsamiczny i wino. Na małym ogniu całość po woli dusimy, aż cebula będzie miękka. 

karmelizowana-cebula

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni ( ja górną część grilla ) 

Pierś z kurczaka nacinamy tak aby uzyskać kieszonkę. Do kieszonki łyżeczką delikatnie tak aby nie dać za dużo nakładamy naszą czerwoną cebulę. Pierś zamykamy wykałaczkami i owijamy plasterkami boczku. 

Na patelni rozgrzewamy Ramę i obsmażamy pierś z kurczaka, przekładamy do piekarnika i pieczemy pierś przez 15 minut.

W międzyczasie gotujemy makaron al’dente. 
Na talerzu układamy makaron na nim pokrojoną w plasterki i obok dokładamy cebulę z żurawiną. 

piers-z-kurczaka-nadziewana

Pyszne danie pełne smaku. Serdecznie polecam ! 

 

 

 

Jedna myśl na temat “Pierś z kurczaka nadziewana czerwoną cebulą z żurawiną

Możliwość komentowania jest wyłączona.