Pierś z indyka z wolnowaru, prosty przepis na domową wędlinę.

Coraz częściej rozglądam się w sklepie za wędlinami drobiowymi, patrzę na skład .. i tak powstała ta !

Pierś z indyka z wolnowaru, w sumie sama się robi.

 

piers-z-indyka-wolnowar

Oj znowu chwilę mnie tu nie było, częściej byłam na instagramie czy facebooku, gdzie też Was serdecznie zapraszam. Tam prościej i szybciej można coś wrzucić o czymś opowiedzieć. A czemu tak, bo to taki czas, czas biegnie szybko, a tu praca, dom. Mam nadzieję, że już mi się uda tu więcej do Was pisać.

To danie robi się sama, nam zajmuje tylko kilka minut jej przygotowanie. Naprawdę kilka minut, a potem po kilku godzinach możemy delektować się jej smakiem. Możesz ją podać wprost z wolnowaru na gorąco jako część obiadu. Możesz też schłodzić i delikatnie pokroić jako wędlinę do kanapek. W każdym z tych przypadków zniknie od razu !

Mięso jest soczyste i naprawdę pyszne w tym wykonaniu.

Pierś z indyka z wolnowaru

  • 1,5 kg pierś z indyka
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina

 

Przyprawy wszystkie razem mieszamy i nacieramy nimi pierś z indyka. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w paski i układamy na dnie wolnowaru, polewamy białym winem. Na cebuli kładziemy indyka. Włączamy wolnowar na low na 7 godzin i w tym czasie nie robimy nic ! Tak za to uwielbiam wolnowar, wstawiasz i zapominasz że jest ;) Budzi Cię jedynie nad ranem zapach czegoś pysznego !

Na ciepło podałam tego indyka z tą cebulą z pod spodu oraz ziemniaczkami.