Podudzia z kurczaka w ostrym sosie pomidorowym to danie, które kilka dni temu pojawiło się u nas na obiad. Wszystkim bardzo smakowało, więc powtórka pewnie będzie. Mi bardzo smakował sos, który był wypadkową dodawanych przeze mnie składników na tak zwane oko ;) więc i taki będzie ten przepis.
Podudzia z kurczaka w ostrym sosie pomidorowym
- 7 podudzi z kurczaka
- 6 pomidorów suszonych w oliwie
- 2 pomidory lima
- 2 małe ostre chilli ( świeże takie jak na zdjęciu )
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm imbiru
- pieprz
- sól
- 2 łyżki oleju
Podudzia umyć i osuszyć odłożyć do miski. Pozostałe składniki zmiksować blenderem. Zalać sosem podudzia i odstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut. Do zimnego piekarnika wstawić podudzia i włączyć piekarnik na 160 C i piec podudzia około półtorej godziny w sosie.
U mnie kurczak został podany z kuskusem oraz z duszoną cukinią i bakłażanem .