Upał, szybki obiad w przygotowaniu ? Zapraszam do wpisu.
Polędwiczki wieprzowe z sosem miodowo musztardowym z dodatkiem śmietany i makaronem.
To pyszne danie ze znakomitym sosem, które zrobisz w naprawdę krótkim czasie.
Polędwiczki wieprzowe z sosem miodowo musztardowym z makaronem papardelle
- 1 opakowanie makaronu De Cecco papardelle
- 1 kg polędwiczek wieprzowych
- 3 łyżki musztardy starofrancuskiej
- 2 łyżki miodu górskiego
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka pieprzu
- 500 ml śmietanki Łaciata 30 % + 2 łyżki wody
- 5 łyżek oliwy
- 5 łyżek masła klarowanego
Sałatka:
- rukola
- pomidorki koktailowe
- oliwa
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
W miseczce przygotować marynatę : wymieszać musztardę, miód, oliwę oraz pieprz.
Polędwiczki umyć i osuszyć papierem ręcznikowym, usunąć ewentualne białe błony.
Polędwiczki dokładnie natrzeć marynatą przygotowaną wcześniej.
Odstawić na 15 minut.
Po tym czasie polędwiczki pokroić na plastry grubości maksymalnie 2 cm.
Na patelni rozgrzać oliwę z masłem i delikatnie ułożyć na niej polędwiczki wraz z marynatę.
Delikatnie i na niewielkim gazie je dusić przez około 5 minut z każdej strony, po tym czasie dolać śmietankę i 2 łyżki wody.
Delikatnie zamieszać i dusić około 15 minut.
Podawać z ugotowanym makaronem na końcu posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Sałatka :
Rukolę umyć, osuszyć dodać pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe i skropić oliwą.
Przepis był przygotowany dla Alma24.pl
Polędwiczki super
dziękuję i smacznego !