Policzki wieprzowe cieszą się coraz większym zainteresowanie, zapraszam po przepis
Policzki wieprzowe kupiłam całkiem niedawno w sklepie sieci B…
Policzki wieprzowe to bardzo delikatne mięso, trzeba je przygotowywać długo i w nie za dużej temperaturze, żeby policzki zmiękły i zrobiły się pyszne.
Policzki wieprzowe od jakiegoś czasu widywane były w różnych sklepach, mi w końcu udało się nabyć w sklepach sieci B. Jakie było moje zdziwienie, że gość przede mną zgarnął z lady 10 opakowań … hej, a ja ? I tak udało mi się zdobyć dwa opakowania. Pierwsze poszło dzisiaj na obiad.
Policzki wieprzowe duszone w ciemnym piwie
- 60 dkg policzków wieprzowych
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml piwa ciemnego ( u mnie porter Kormoran )
- 1 łyżka miodu lipowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
Marchewkę obierz i pokrój w plasterki, cebule obierz i pokrój w pół plasterki, czosnek obierz i pokrój w plasterki.
W garnku z grubym dnem rozgrzałam olej i masło, przesmażyłam na tej mieszance z każdej strony policzki i wyjęłam je do miski. A do garnka włożyłam marchewkę, cebule i czosnek, podsmażyłam na dużym ogniu, zmniejszyłam ogień włożyłam obsmażone policzki i wszystko zalałam piwem. Dodałam pozostałe przyprawy i przykryłam przykrywką, zmniejszyłam gaz i dusiłam mięso przez półtorej godziny na naprawdę minimalnym gazie.
Podałam policzki wraz z pęczakiem duszonym z jarmużem, czosnkiem i pieczoną dynią.
Policzki były pyszne delikatnie się rozpływające.
Genialny to był obiad.
Też bym wybrała opcję z pęczakiem.. poza tym bardzo lubię tę kaszę.
Policzki wyszły Ci cudne..
Interesujący przepis :)
Dzisiaj kupilam policzki i mam je zamiar przygotowac wg. tego przepisu poniewaz wszystkie skladniki tego obiadu to wlasnie moje smaki. W najblizszym czasie napisze ja kwyszlo.
powodzenia :)
Wygląda mega apetycznie. Policzki to niedoceniane dobro!
Witaj, ciemne piwo jest bardzo starą i niestety jeszcze powszechnie używaną nazwą. Dobrze, ze napisałaś jakie piwo wykorzystałaś. Ale czy oprócz mocnego portera można wykorzystać RIS-a, stouta lub np. koźlaka? Każdy styl ma inną zawartość alkoholu, goryczkę.