Pomysł na soczystego kurczaka z nutą cytryny + KONKURS

Pomysł na soczystego kurczaka w ziołach z nutą cytryny to nowość Winiary, jak może wiecie należę do grona ich Przyjaciół ( program dla blogerów ) więc dostałam do testów ten produkt.

Pomysł na kurczaka Winiary

Po zapoznaniu się z etykietą, dowiemy się, że zawartość torebki zawiera przede wszystkim suszone warzywa, zioła i dodatki smakowe, ale na całe szczęście brak w nich glutaminianu sodu i innych tego typu. Co dla mnie ważne w końcu zmieniły się opakowania i całość opisu jest wyraźna na białym tle.

kurcz

Na froncie opakowania wypisane są składniki, które są sugerowane przez Winiary do przygotowania dania, w tym wypadku potrzebne są pałki z kurczaka 8 szt i to wszystko, reszta znajduje się w opakowaniu wraz z woreczkiem w którym całość pieczemy.

Ja do woreczka włożyłam pałki z kurczaka, dorzuciłam kilka ziemniaków obranych i pokrojonych w nieregularną kostkę ( raczej większą ;)) dosypałam zawartość większej torebki, dodałam 5 łyżek wody ( ze względu na dodane ziemniaki ) . Zamknęłam torebkę, wszystko porządnie wymieszałam i włożyłam do piekarnika zgodnie z przepisem na 60 minut. Piekarnik nagrzany był do 200 C.

Potem wyłączyłam piekarnik, przecięłam torebkę foliową i pozostawiłam wszystko do następnego dnia, tak aby dzieci po powrocie ze szkoły mogły sobie całość odgrzać i zjeść, wraz z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty.

Kurczak Winiary z nutą cytrynową

Zostawili mi 3 pałki do zdjęć oraz kilka małych ziemniaczków ;)

Ale żeby całość wykorzystać następnego dnia rano, po zrobieniu zdjęć. Obrałam mięso z pałek, dodałam tych kilka ziemniaczków, pokrojoną w piórka dużą cebulę. Wszystko razem przesmażyłam na łyżce oleju, dodałam dwa jajka, wszystko razem wymieszałam i podałam na ciepłe śniadanie i .. nie zdążyłam zrobić zdjęcia bo zniknęło w mgnieniu oka .. i zażądali powtórki jutro … hmmm :)

KONKURS

A teraz mam szybki konkurs dla Was, gdzie odpowiadając na jedno proste pytanie aż TRÓJKA z Was może wygrać zestawy niespodzianki od Winiary.

A pytanie konkursowe : Jaka jest twoja ulubiona potrawa z kurczakiem w roli głównej ( mile widziany przepis ) 

Konkurs trwa od 4.10 do 9.10.  Rozwiązanie maksymalnie 11.10.

Wysyłką nagród zajmą się Winiary. Wysyłka nagród tylko na terenie PL

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

26 komentarze do “Pomysł na soczystego kurczaka z nutą cytryny + KONKURS

  1. Lubię kurczaka w klasycznej wersji ale czasem też lubię eksperymentować z kurczakiem, w tych moich kulinarnych eksperymentach najczęściej biorą udział warzywa sezonowe, i tak na przykład jesienią moim ulubionym kurczakowym daniem jest pierś kurczaka z dynią i pomidorami, zimą udka kurczaka pieczone z imbirem, pomarańczami i chilli, moim ulubionym szybkim daniem z kurczaka jest kurczak z cebulą w soku jabłkowym, próbowałam też kurczaka w czekoladzie z bananami i chilli ale to nie moja bajka. Kurczak z cebulą i sokiem z jabłek to danie eksperesowe, składniki mamy zwyczaj pod ręką. Podduszonego lekko z cebulą zalewam szklanka soku jabłkowego i dusze dalej :-) zagęszczam mąką, śmietanką albo pomidorami podaję z ryżem .

  2. Dla mnie ulubione danie z kurczakiem w roli głównej to zupa pomidorowa na rosole z kurczaka z kawałkami tegoż właśnie mięsa we wkładce, oprócz makaronu, ryżu czy kluseczek lanych. Najczęściej gotuję rosół i następnego dnia z pozostałej części robię pomidorową, mięso kroję w niewielkie części i wrzucam do zupy. Zatrzepuję śmietaną i ozdabiam natką pietruszki na talerzu. Po prostu uwielbiam i zajadam zawsze aż mi się uszy trzęsą.

  3. Kurczak z kukurydza
    – 4 pojedyncze piersi kurczaka
    – 1 puszka kukurydzy – 3 łyżki śmietany – sól – pieprz – ostra papryka (ok. 1 łyżeczki) – bazylia (tyle samo) – olej do smażenia Piersi pokroić w nieduże kawałki. Posolić je, popieprzyć, posypać papryką i bazylią. Pilnować aby kawałki kurczaka były w miarę równomiernie obtoczone w przyprawach! Rozgrzać olej i obsmażyć na nim kurczaka (jakieś trzy do pięciu minut). Na patelnię, na której smaży się kurczak wlać całą zawartość puszki z kukurydzą. Tak,tak-płyn też! Całość dusić aż połowa tego płynu odparuje. W osobnym kubeczku lekko posolić śmietanę, dodać ją do składników na patelni, wymieszać i dusić jeszcze kilka minut.

    Serwować z ryżem lub pieczywem.

  4. Pierś kurczaka w jogurcie naturalnym z warzywami
    2 filety z kurczaka
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    kilka rzodkiewek
    świeży ogórek
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    bazylia
    marynata w płynie, ognista z chili
    pikantna przyprawa do grilla
    Filety umyć, osuszyć i pokroić na cieńsze plastry. Przełożyć do naczynia, zalać marynatą ognistą w płynie, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Marynować całą noc. Grillować z obu stron po 5 minut, posypując przyprawą pikantną.
    Rzodkiewki i ogórka drobno pokroić, doprawić solą i pieprzem, bazylią i wymieszać z jogurtem. Warzywa nałożyć na grillowane mięso.

  5. Moja ulubiona potrawa z kurczakiem to chyba pierś z kurczaka po hawajsku, obowiązkowo podana z cytrynowo-miętowym puree ziemniaczanym i orzeźwiającą salsą z mango i ogórka.

    Piersi z kurczaka marynujemy w marynacie słodko-ostrej (miód, chili, Tabasco, oliwa, ostra musztarda), nastepnie nacinamy i w każde nacięcie wkładamy kawałek ananasa i masło, kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy marynatą i pieczemy :).

    Co do ziemniaków – ugotowane doprawiamy sokiem i skórką z cytryny, miętą, masłem. A salsa – posiekane mango, ogórki, chili, oliwa.

    Całość tworzy świetną kompozycję smakową, którą nie raz już wypróbowałam :)

  6. Nie wiem czy już robiłaś, ale zachęcam cię do zrobienia faszerowanych udek z kurczaka. Odkąd pierwszy raz je przygotowałam , rodzina oszalała na ich punkcie. Są smaczne, łatwe w przygotowaniu i wyglądają jak małe golonki.
    Składniki:

    7 dużych udek-pałek z kurczaka
    500 g pieczarek
    średnia cebulka
    sól
    pieprz
    słodka papryka
    olej
    Udka myjemy. Ostrym nożem wyrzynamy ze środka kość. Uważamy przy tym aby nie przerwać mięsa i skóry. Oprószamy mięso solą , pieprzem i słodką papryką.

    Przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy w duże kawałki. Cebulkę drobno siekamy. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i mocno rozgrzewamy. Wsypujemy pieczarki i cebulkę. Podsmażamy aż grzyby zaczną się rumienić. Przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy.

    Przestudzony farsz nakładamy w otwory w udkach. Lekko uciskamy. Brzegi udek staramy się aby były zakryte mięsem. Formę do pieczenia wykładamy folią aluminiową. Układamy na niej ścisło, obok siebie, nafaszerowane udka. Skrapiamy olejem.

    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i w temp. 200 stopni pieczemy około 40-45 minut.

  7. Moja ulubiona potrawa z kurczakiem a konkretniej chodzi o skrzydełka z kurczaka to mój autorski przepis na:

    Skrzydełka kurczaka w miodowo-serowym bandażu z ciasta francuskiego.

    składniki:
    12 skrzydełek z kurczaka
    1 płat ciasta francuskiego
    100/150g startej Goudy
    wegeta
    2 kostki bulionowe
    miód
    słodka papryka w proszku
    1 surowa duża papryka czerwona
    1 jajko do smarowania
    liście świeżej mięty

    przygotowanie:
    Skrzydełka gotujemy na przyprawionym wegetą bulionie. Ciasto francuskie smarujemy miodem i rozcinamy radełkiem na 12 pasków. Paski posypujemy startą na drobnych oczkach Goudą. Ugotowane i ostygnięte skrzydełka delikatnie maczamy w miodzie i przypruszamy słodką papryką. Każde skrzydełko owijamy miodowo-serowym paskiem ciasta francuskiego, tak jakbyśmy go bandażowali pozostawiając gdzieniegdzie wolne miejsce. Ser doskonale będzie trzymał się miodu, więc bez obaw – nie odleci;) Tak owinięte skrzydełka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każde skrzydełko nakładamy pokrojoną w cienkie paski paprykę a na koniec całość smarujemy roztrzepanym jajkiem. Skrzydełka wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20min w temp 200/220st. Kiedy skrzydełka są już upieczone, wyciągamy blaszkę i każde skrzydełko punktujemy opuszkiem palca namoczonym w odrobinie jajka które nam zostało, a na ten punkcik nakładamy po świeżej mięcie. Skrzydełka odstawiamy do ostygnięcia bo najlepiej smakują na zimno i w tej formie je podajemy, polecam! Jest to idelna zimna przekąska na przyjęcia i nie tylko. Potrawa zaskakuje wyglądem, przypomina przerośnięte krewetki, czy jakieś inne owoce morza a to tylko skrzydełka z kurczaka ale za to w bardzo smacznej, artystycznej oprawie że PALCE LIZAĆ:-) SĄ NAPRAWDĘ PYCHA!

    A tutaj link do zdjęcia skrzydełek:
    http://zapodaj.net/ff1adf9c444a1.jpg.html

    Pozdrawiam:)

  8. Faszerowane udka z kurczaka
    6 udek z kurczaka

    400 gram pieczarek

    300 gram mięsa mielonego miałam łopatkę

    suszone pomidorki z czosnkiem bazylią 3 łyżki Kamis

    pół łyżeczki soli cytrynowej w płatkach Royal Brand

    papryka węgierska Royal Brand

    pieprz biały Kamis

    Udka myjemy wycinamy kość . Teraz zostawiamy niech woda odcieknie.

    Pieczarki myjemy kroimy w plasterki smażymy na oleju rzepakowym doprawiamy suszonymi pomidorkami i solą cytrynową oraz pieprzem białym . Studzimy , dodajemy mięso mielone, mieszamy i nadziewamy udka wciskamy do środka farsz i zawijamy udko pod spód. Pieczemy w formie prostokątnej . Na spód kładziemy folię aluminiową i na to układamy udka posypujemy je leciutko sola i czerwoną mieloną papryką . Pieczemy udka 75 minut pod folia aluminiowa w 180 stopniach . Pod koniec pieczenia odkrywamy folie i kurczak się dopieka .

  9. Pewnie nie będę oryginalna.Mój ukochany kurczak to nasz kaszubska potrawa regionalna
    czyli Ferkase-kura w białym sosie podana z ryżem.Smak mojego dzieciństwa,smak który króluje na kaszubskich weselach,komuniach,chrzcinach i świętach.Polecam

    Najpierw gotujemy rosół na kurze(najlepiej wiejskiej),bierzemy warzywa seler,por,marchew,pietruszka,cebula,czosnek,świeży lubczyk(bardzo lubię go używac i polecam),ziele angielskie,liście laurowe,sól i pieprz do smaku.Oczywiście gotujemy na małym ogniu z kurą.Osobno gotujemy ryż(najlepiej biały,).

    Robimy sos biały słodko-kwaśny.Do rozpuszczonego masła(duża łyżka),dodajemy mąkę pszenną(2 łyżki).Robimy białą zasmażkę i rozrzedzamy powoli zimnym rosołem(szklanka),mieszając do konsystencji gęstej śmietany.Dodajemy cukier(1 łyżka),sok z jednej cytryny,szczypte soli,oraz śmietanę 30% powoli i delikatnie mieszamy.Po zdjęciu z ognia,odczekac chwilę i dodajemy 2 żółtka rozrobione z odrobiną zimnego rosołu.Sos musi byc delikatny,aksamitny.Na dużym półmisku układamy kawałki kury z rosołu wokół kopca ryżu,polewamy odrobiną sosu i dodajemy agrest(tak ja pamiętam z dzieciństwa-nie rodzynki tylko agrest).Resztę sosu podajemy w sosjerce.SMACZNEGO
    A tutaj przepis na moim blogu ze zdjęciem.

    http://cudaismakiregionu.blox.pl/2011/08/Ferkase-kura-z-bialym-sosem.html
    Pozdrawiam

  10. A oto mój najlepszy i najbardziej soczysty kurczaczek a własciwie dwa.
    Pierwszy to kurczak pieczony na butelce od piwa i ten prepis jest wszystkim ogólnie znany.
    Druga propozycja to filety z kurczaka w płatkach kukurydzianych.
    Filety marynujemy w roztrzepanych jajach z przyprawami np. garam masal i odstawiamy na 30 minut.
    Po tym czasie panierujemy w pogniecionych płatkach kukurydzianych i smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron na złoty kolor..
    Kurczak jest chrupiący, soczysty i aromatyczny.
    Smacznego.

  11. Mój przepis na pysznego kurczaka przygotowanego inaczej.

    Kurczak Eli w piwnym sosie

    5 całych udek kórczaka
    300 ml piwa jasnego
    4 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki przyprawy do kurczaka
    2 łyżki sosu chilli z ananasem
    1 łyżka pikantnej przyprawy do grilla
    1 łyżka czosnku granulowanego
    1 łyżka papryki słodkiej
    1 duża cebula
    6 łyżek oleju
    2 łyżki mąki pszennej

    Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Przekroić udka na dwie części-udko i podudzie.Wymieszać piwo z sosem sojowym,przyprawą do kurczaka,sosem chilli,przyprawą do grilla,czosnkiem i papryką.Matynatą zalać udka i włożyć do lodówki na 4 godziny.Cebulę posiekać.Mięso wyjąć z marynaty (marynatę zachować) i osuszyć papierowym ręcznikiem.W brytfance rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron.Do mięsa dodać cebulę i jeszcze chwilę smażyć.Kurczaka podlać marynatą piwną i dusić do miękości około 50 minut.W razie potrzeby podlać wodą.Miękiego kurczaka wyjąć z sosu i zabespieczyć przed wystygmięciem.Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować.Mięso wyłożyć na półmisek.Sos podawać osobno w sosjerce.Smacznego!

  12. Mój faworyt to Kurczak po baskijsku z ryżem i chorizo

    Składniki :

    75 g suszonych pomidorów w oliwie
    200 g chorizo
    3 papryki ( zielone i czerwona )
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    1 mały pęczek tymianku
    około 1,5 kg kurczaka podzielonego na 8 kawałków
    sól, pieprz
    2 łyżki oliwy
    300 g ryżu
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    1/2 łyżeczki chilli w proszku
    50 g czarnych oliwek z pestkami
    1,5 L wrzątku
    Kurczaka solimy, pieprzymy, obsmażamy na oliwie na złoto.

    Pomidory odsączamy z oliwy. Oliwę zachować. Paprykę, cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Chorizo obieramy ze skórki i tniemy w plasterki.

    Na patelni ( może być ta na której wcześniej smażyliśmy kurczaka) smażymy chorizo na chrupiąco. Ściągamy z patelni. Wlewamy 3-4 łyżki oliwy z pomidorów. Smażymy cebulę, czosnek i paprykę. Dodajemy ryż, chwilę smażymy. Dokładamy koncentrat, zasmażamy. Oprószamy chilli.

    Całość przekładamy do żaroodpornego naczynia. Zalewamy wrzątkiem, doprawiamy 1 łyżeczką soli, pieprzymy do smaku. Na wierzchu układamy suszone pomidory (można je wcześniej pociąć na mniejsze kawałki ), oliwki, mięso, posypujemy tymiankiem.

    Pieczemy w temperaturze 200°C przez 45-60 minut lub aż ryż wchłonie całą wodę i będzie miękki.

    Smacznego :)

  13. Mój ulubiony kurczak musi być duszony na piwie z dodatkiem soku z ananasa i brzoskwiń oraz z dużą ilością płatków chili .Podajemy oczywiście z kawałkami owoców ananasa i brzoskwiń.Niebo w gębie.

  14. Moj faworyt to kurczak w sosie z sera plesniowego(z zielona i niebieska plesnia, najlepszy mix) z gruszkami (swieze lub z puszki,), a do tego gotowane brokuly na parze. Palce lizac!

  15. Moją ulubienicą jest rolada z kurczakiem.

    Przepis
    Na omlet:
    4 jajka
    140 g majonezu
    130 g startego żółtego sera
    2 łyżki kaszy manny

    Wszystkie składniki miksujemy i odstawiamy na 3 minuty. Największą płaską blaszkę (z wyposażenia piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia, a papier smarujemy cieniutko olejem. Na papier wylewamy masę jajeczną i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 15 min, do złotego koloru. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i oddzielamy omlet od papieru.

    Na farsz:
    400 g piersi z kurczaka
    2 średnie cebule
    3 łyżeczki natki pietruszki
    pieprz i sól – ilość wg uznania

    Pierś i cebulę mielimy. Mieszamy z pokrojoną natką i przyprawami.

    Na upieczony omlet wykładamy surowy farsz, równo rozprowadzamy. Omlet z farszem zwijamy w roladę. Roladę zawijamy w folię aluminiową, kładziemy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 45-55 min. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w folii przez 10 min. Po tym czasie roladę kroimy i podajemy. Idealnie smakuje z sosem czosnkowym na bazie jogurtu.

    Pozdrawiam!
    Luka Li
    szalonapatenia@gmail.ru

  16. Kolorowe szaszłyczki

    składniki
    4 piersi z kurczaka świeżego
    papryka żółta i czerwona
    pieczarki
    cebula czerwona
    oliwa
    sól
    przyprawa do kurczaka
    papryka słodka
    patyki do szaszłyków

    przygotowanie
    Piersi z kurczaka umyć i pokroić na dość dużą kostkę; włożyć do miski , zalać 5 łyżkami oliwy, dodać przyprawę do kurczaka , słodką paprykę i sól, dobrze wymieszać – odstawić do lodówki na min. 2 godz. (najlepiej zrobić to dzień wcześniej i zostawić na całą noc, wtedy kurczak ślicznie nasiąknie i będzie delikatny po upieczeniu) . Paprykę kroimy w kostkę , pieczarki na ćwiartki, cebulę na grubsze kawałki.
    Na patyki nabijamy paprykę , kawałek kurczaka, pieczarkę, kawałek kurczaka, cebulkę i znów od nowa :)
    Na rozgrzany grillowy ruszt kładziemy szaszłyki pieczemy 25 minut i przewracamy na druga stronę , tą także 25 minut.
    Kurczak jest delikatny i idealnie przyprawiony ; najlepiej smakują z tzatzikami

    http://media-cache-ec0.pinimg.com/originals/c1/ff/b2/c1ffb25168cab8fbc5c228d2c631cb04.jpg

  17. Moja ulubiona potrawa z kurczakiem w roli głównej to Burritos z kurczakiem. Przepis ten przywiozłem z wycieczki do Meksyku :)

    składniki: 280 g piersi z kurczaka, 2 łyżki domowej przyprawy do taco, pół dużej czerwonej papryki, 1 ząbek czosnku, 1 cebula, łyżeczka drobno posiekanego świeżego oregano, 2 duże pszenne tortille

    przygotowanie: Piersi kroimy w kostkę, lekko solimy i posypujemy przyprawą do taco. Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy mięso przez 10 minut. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy kolejne 2 minuty. Wrzucamy paprykę, smażymy 2 minuty. Na środku każdej tortilli układamy połowę farszu, całość zawijamy. Grillujemy z obu stron na patelni. Podajemy z kwaśną śmietaną.

  18. Dla mnie faworytem wśród dań z kurczakiem w roli głównej jest makaon penne z kawałkami kurczaka, cukini, kabaczka w sosie z pomidorów, czosnku i mascarpone. Rewelacja! :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *