Przepis na pieczone letnie warzywa

Pieczone letnie warzywa szczerze mówiąc uwielbiam, to danie się robi w kilka minut. Ostatnio nawet zdarzyło mi się rano ( o 6 !) zrobić takie warzywa na obiad do pracy.

 warzywa pieczone

Pieczone letnie warzywa

  • 1 bakłażan
  • 1 czerwona cebula
  • 1 cukinia ( młoda nieduża )
  • 3 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • olej rzepakowy Rapso 2 łyżki
  • pieprz świeżo mielony
  • 1 czerwona cebula

 

Warzywa umyć w zimnej wodzie. Pokroić wszystkie warzywa w plastry. Czosnek obrać i pokroić w drobne plasterki.

Dno naczynia do zapiekania wysmarować jedną łyżką oleju i układać warzywa warstwami. Na dno bakłażan, potem cukinia, pomidor, przekładane od czasu do czasu kawałeczkiem czosnku i tak do wykończenia warzyw, z góry posypać pieprzem z góry posypać jedną czerwoną cebulą. Wstawić do piekarnika i ustawić temperaturę na 220 C. i piec 30 minut, aż warzywa będą miękkie.

 

Warzywa pieczone

 

Warzywa można wykorzystać jako dodatek do dania głównego, ale też i jako składnik głównego dania .. ale o tej propozycji w kolejnych wpisach :)