Przyprawy -Ewa Malika Szyc Juchnowicz – książka na niedzielę

Przyprawy – Malika Szyc Juchnowicz – książka na niedzielę. 

 

przyprawy-malika-recenzja

 

Przyprawy to książka autorstwa Maliki Szyc Juchnowicz znanej szerokiej publiczności z programu TOP Chef. Ja Malikę kojarzę też z tego programu, ale nie oglądałam wszystkich odcinków, za to ostatnio wpadł mi w ręce wywiad z Maliką w Twoim Stylu i .. utonęłam w zapachach, przyprawach jej dzieciństwie. Teraz moim marzeń jest iść zjeść obiad w jej restauracji. Jak tylko nadarzyła się sytuacja żeby mieć jej książkę, zrobiłam to i książka jest w moich rękach. 

Książka otwiera przed nami drzwi do zapachów, smaków, aromatów wywołanych przyprawami właśnie.

Na początek na wewnętrznej okładce książki znajdujemy przewodnik z czym jakie zioła łączyć i jakie to są połączenia smakowe. Potem historia Maliki, przeczytajcie pomoże Wam przy odbiorze tej książki. 

przyprawy-malika-ksiazka

Na początek przyprawy rozgrzewające czyli:

  • ziele angielskie
  • cayeanne,chili, harissa
  • pieprz
  • imbir
  • goździki
  • gorczyca

Dowiadujemy się jak smakują, do czego możemy ich używać, jak przechowywać, z czym mieszać, gdzie kupić. A potem poznajemy propozycje przepisów np na harissę ( moja ulubiona ostra pamiątka smakowa z wyjazdu lata temu do Tunezji ), znajdziemy też przepis na Fatayer (drożdżowa bułka z Bliskiego Wschodu – namiastka pizzy ) z pieprznym twarogowym nadzieniem.

fatayer-przepis-malika

Kolejne przyprawy to przyprawy korzenne :

  • kmin rzymski 
  • kurkuma
  • liść laurowy
  • pietruszka
  • tymianek 
  • curry 

i tu przepisy znajdziemy na klasyczne tabbouleh, curry z kurczakiem, pikantną orientalną zupę rybną, kiełbaski baranie, szczerze czytając te przepisy byłam bardzo głodna od samych opisów. 

Przyprawy orzechowe to ;

  • kozieradka
  • gałka muszkatołowa
  • czarnuszka
  • sezam
  • rozmaryn
  • rukola
  • lubczyk

a tu przepis na moje ukochane ziemniaki zapiekane z rozmarynem  – tu z dodatkiem rukoli !, pomidorowa zapiekanka z czarnuszką, sezamki z musem z mango i kremem waniliowym, 

Kolejne rozdziały to przyprawy orzeźwiające, słodkie i słone oraz przepisy na mieszanki przypraw, sosy i dodatki. 

Szczerze rzadko mi się zdarza, żeby książka którą mam w ręce tak do mnie przemawiała od samego początku, otwierasz i zaczyna świat pachnieć przyprawami, przepisy prosto napisane, zdjęcia pomagają tylko w odbiorze całej książki. 

recenzja-przyprawy-malika

Naprawdę jeśli macie ochotę na odkrywanie nowych smaków .. kupcie książkę i w drogę ! powodzenia !

Przyprawy

Ewa Malika Szyc – Juchniewicz

Wydawnictwo Pascal 

stron 285

 

Jedna myśl na temat “Przyprawy -Ewa Malika Szyc Juchnowicz – książka na niedzielę

Możliwość komentowania jest wyłączona.