Pyszna babka na Wielkanoc z dodatkiem oleju, przygotowuje się ją raz dwa, ale i tak samo znika.
Przepis znalazłam w książce Kuchnia Oszczędnej Gospodyni, dodałam od siebie lukier.
Babka na Wielkanoc
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki
- 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 4 łyżki oleju
Lukier
- 3 łyżki soku z cytryny
- i tyle cukru ile uda się wmieszać w sok z cytryny
Jajka ubić w misie z cukrem, dodać wymieszanym z mąką proszek do pieczenia oraz esencję waniliową i olej. Wszystko porządnie wymieszać. Przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką / lub silikonowej. Piec w 170 C przez ok. 40 min. Zostawić do ostygnięcia. Zrobić lukier z cukru i soku z cytryny. Wyjąć babkę, polać lukrem i gotowe. Smacznego !!!
Na Wielkanoc robię tradycyjne drożdżowe – tę sobie zapamiętam na inna okazję :)
Mniam, wygląda pysznie :)
robiłam, szybka, prosta i przede wszystkim BARDZO BARDZO DOBRA :)
bardzo się cieszę:)