Raw food czyli książka Janka Paszkowskiego – uczestnika Master Chef Polska.
Co to jest raw food – to pierwszy pytanie prawda ? Raw food to dieta oparta na surowych produktach, nieprzetworzonych, głównie warzywach, owocach, kiełkach i orzechach. Dopuszczalne jest jedynie przetwarzanie żywności jedynie do ok 40-45 C, jest to temperatura w której nie niszczymy naturalnych enzymów, witamin i mikroelementów.
Jan Paszkowski to jeden z uczestników Master Chef Polska. W tej książce królują kolory, kolory i jeszcze raz kolory oraz pomysły na zdrową, smaczną kuchnię.
Janek tą książką próbuje nas przekonać do stosowania diety Raw food na co dzień. Na początku wyjaśnia nam jakich nieznanych nam może produktów używa w swojej książce a są to takie produkty jak – nasiona chia, sproszkowany korzeń macy czy sproszkowany młody jęczmień .. czy nie znane ? no może trochę … a jest ich dużo więcej. Wszystkie coś dobrego wnoszą do dań.
A potem już zaczynają się kolorowe zdjęcia napoi i smoothie takich jak cytrusowy ” kopniak” z truskawkami i ogórkiem, smoothie ” czekoladowy brat”, najlepszy orzechowy koktajl z macą.
Fajne śniadania to między innymi takie jak kokosowy pudding chia z czereśniami, kokosowe kuleczki z sałatką owocowo- waniliową.
W książce znajdziemy też przepisy na takie dania jak :
zielone tacos z kiwi i szpinaku z sałatką kukurydziano – kokosową, amarantus z młodym szpinakiem, kokosowe ciasto z brzoskwiniami, malinowo – kokosowy sorbet czy potrawka z marynowanym leczo i kalarepowym bulgurem.
Książka zawiera mnóstwo naprawdę smakowicie zapowiadających się przepisów, ja na pewno część z nich wypróbuję.
KONKURS :
Mam jedną książkę dla WAS :) proszę zostaw w komentarzu pod tym wpisem ( tu na blogu ) przepis na ukochany koktajl. Wygrywa jedna osoba.
Konkurs trwa do 15.01.2016.
Raw Food
- Janek Paszkowski
- Wydawnictwo Oleksiejuk
- stron 192
- cena: 29,99
Uwielbiam:
– młody szpinak
– sok z 1 pomarańczy
-jabłko
– woda mineralna wedle uznania
Ps. Mozna osłodzic np.miodem…
mój ulubiony to:
3 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżki otrąb pszennych
kefir
Ja mam swoje dwa ulubione:
1. Koktajl borówkowo-bananowy
Składniki: (2 porcje)
250 g jogurtu naturalnego
200 g borówek amerykańskich
1 łyżka miodu
1 banan
Przygotowanie:
Borówki amerykańskie zmiksować blenderem na puree (zostawiając kilka do dekoracji) Dodać jogurt naturalny oraz miód i dobrze wymieszać. Banana obrać, pokroić w plasterki. Przykleić je od wewnątrz do ścianek dwóch wysokich szklanek. Przelać do nich koktajl borówkowy. Wierzch udekorować pozostałymi borówkami i plasterkami banana. Podawać od razu. Smacznego!
2. Letnie TRIO owocowo- miodowe
Składniki (na 2 porcje):
4 kiwi
1 duży banan
2 dojrzałe mango
100 g jeżyn
3 łyżki miodu wielokwiatowego
Przygotowanie:
Kiwi oraz banana obrać, pokroić w kostkę. Mango obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić na mniejsze części. Przygotować 3 wysokie szklanki. Do pierwszego wrzucić jeżyny i 1 łyżkę miodu. Do drugiego banana, mango oraz 1 łyżkę miodu, a do trzeciego pokrojone kiwi i ostatnią łyżkę miodu. Każde naczynie z owocami oddzielnie zmiksować blenderem do powstania musu. Na dnie dwóch wysokich szklanek umieścić zmiksowane kiwi, na kiwi delikatnie wyłożyć masę jeżynową. Na nią wylać mus mangowy. Całość schłodzić w lodówce około 30 minut. Podawać ze świeżą miętą. Smacznego!
Zdjęcia koktajli wysłałam w wiadomości prywatnej na FB.
Pozdrawiam! :)
A to mój ulubiony:
2 pomarańcze
1 kiwi
garść natki pietruszki
100 ml wody
Ja najbardziej lubię truskawkowy chłodnik. Jest świetny na pobudkę z zimowego snu :)
1/2 pęczka botwinki (tylko liście i łodygi)
2 solidne garści świeżych truskawek
1 łyżeczka nasion chia (opcjonalnie)
1/4 awokado
sok jabłkowy (jednodniowy)
1 szkl. soku z jabłek
1 szkl. mleka roślinnego
2 garście jarmużu
sok z 1/2 limonki/cytryny
Uwielbiamy koktajle, orzeźwiają, sycą i smakują obłędnie;) a mój ulubiony składa się z banana-to podstawowy najważniejszy składnik, koniecznie musi być dojrzały mocno, 1 pomarańcz lub 2-3 mandarynki, kiwi, zarodki pszenne 1 łyżka i 1 łyżka Chia. Czasami dorzucam z parapetu kilka gałązek pietruszki, kilka listków mięty aby urozmaicić smak;)
Moje ulubione smoothie bazuje na bananach i maśle orzechowym, do tego niskotłuszczowe mleko :)
Mój ulubiony:
Burak
Batat
Szpinak/Jarmuż
Kawałek limonki
Pomarańcz
Moj ukohany, ponadczasowy i najwspanialszy, moze nie oryginalny, ale przepyszny KOKTAJL TRUSKOWKOWY.
500 g truskawek (mrożonych lub świeżych)
1 litr kefiru lub maślanki
2 – 3 łyżki cukru (lub więcej, do smaku); można zastąpić miodem, ja zwykle uzywam ksylitolu, bo mam sklonnosci do cukrzycy.
Zmiksowac, mozna schlodzic, choc ja wole w temp ok 10 st C :D Wtedy lepiej czuc smaki :)
Ja uwielbiam koktajl owsiany z cukinii i masła orzechowego!
Składniki:
-> 300g cukinii
-> 1,5-2 łyżki masła orzechowego
-> 50g płatków owsianych
-> 200ml mleka ( zwykłe, kokosowe, migdałowe)
-> 1 łyżeczka miodu
Wykonanie:
Płatki owsiane gotujemy na mleku. Pozostawiając chwilę na ogniu. Kolejna odkładamy do przestudzenia. W tym czasie kroimy myjemy i kroimy cukinię na drobniejsze kawałki. Przekładamy do blendera, dodajemy masło orzechowe, miód oraz przestudzone płatki owsiane. Wszystko ze sobą łączymy ze sobą do uzyskania jednolitej masy. Jeśli koktajl okaże się zbyt gęsty można dodać mleka i jeszcze raz wszystko zblendować.