Restauracja Hawełka – Kraków

Restauracja Hawełka w Krakowie, mieści się w samiuteńki centrum czyli w Rynku Krakowskim, wybrałam się tam z J. na kolację w związku z zaproszeniem od portalu Zdrowie i Uroda.

Rynek Główny

Sobotni wieczór, Kraków spowity padającym śniegiem, wiatr .. zimno .. ale cóż idziemy, czy przekonani pozytywnie, hmm chyba nie do końca, ale mieliśmy nadzieję, że będzie dobrze.

Zostaliśmy przywitani przez bardzo sympatycznego pana kelnera, który wskazał nam stolik, pomógł ściągnąć kurtkę i podał nam karty, a w kartach dobre rzeczy do wyboru. Jako, że jak wspomniałam na polu było zimno ja poprosiłam o Krupnik Antoniego (13 zł ) czyli ciepłe białe wino z dodatkiem krupniku i cytryn z goździkami, pyszne, rozgrzewające.

hawelka restauracja

Na przystawkę J. wybrał ” tradycyjnego matjasa w śmietanie z cebulą i jabłkiem” (13 zł ), pyszny delikatny z bardzo dobrą delikatną cebulą i lekko słodkawym jabłkiem.

hawelka_sledz w smietanie

Ja wybrałam tatara z polędwicy wołowej z gamą dodatków ( 32 zł ) i to była uczta, dobra wołowina zmielona a do niej w miseczkach żółtko jajka, sardynki, drobniutko posiekane pieczarki marynowane, cebula, ogórki konserwowe, musztarda. Po wymieszaniu wszystkiego doprawieniu ach było to przepyszne.

hawełka

Jako zupę J. wybrał żurek krakowski na desce podawany z białą kiełbasą, jajkiem i chrzanem (18 zł). Pyszny dobrze doprawiony, biała kiełbasa usmażona na patelni do tego jajko z dodatkiem chrzanu.

Hawełka - żurek

Ja zupę odpuściłam i oczekiwałam na moje pierogi z mięsem podsmażone ( 10 szt – 24 zł), przepyszne cienkie ciasto, mięso zmielone z marchewką dobrze doprawione. Takie pierogi to marzenie, podane z podsmażoną cebulką i skwarkami z boczku.

pierogi z mięsem

J. wybrał klasycznie czyli tradycyjny kotlet schabowy z kością podawany z kapustą zasmażaną, ziemniakami z wody z masłem i świeżym koperkiem ( 36 zł ). Pyszne mięso z małą kostką, usmażone na smalcu, świeże, pyszne.

kotlet schabowy

 

kapusta zasmażana

Na deser J. wybrał sernik z rosą podawany z wiśniami w syropie (17 zł). Ten sernik uwielbiam i szczerze mówiąc jak mamy ochotę na coś słodkiego będąc w Rynku, kupujemy go w cukierni Hawełki przy wejściu od Rynku.

sernik z rosą Hawełka

Podsumowując jedzenie było naprawdę bardzo smaczne.

Jeśli macie gości z zagranicy, którym chcecie pokazać stary dawny Kraków i pozwolić im rozkoszować się smaczną polską kuchnią bez udziwnień to polecam Hawełkę.

Jeszcze kilka słów o obsłudze, obsługiwał nas jeden Pan Kelner, bardzo miły, dyskretny, nie narzucający się, ale jak był poproszony o poradę, to potrafił pomóc. Takich kelnerów i w tym wieku ( młody ) to ze świecą szukać.

Jest to restauracja historyczna z ogromnymi tradycjami i zasługami dla Krakowa, jest w Krakowie od 1876 roku czyli od już ponad 100 lat.  Więcej TU.

banersmak1

ps. jeszcze jedno zjadłam niewiele, ale to dlatego że w tym samym dniu byłam na obiedzie w innej krakowskiej restauracji polecanej z dobrą kuchnią .. i tam dostałam nie doprawione danie, twardą pierś z kurczaka .. żałuję tego, bo tu zjadłabym lepiej, gdybym tylko była w stanie więcej zjeść ;)

ps. dla palaczy – jest specjalnie wydzielona palarnia, nie trzeba wychodzić przed budynek.