Rostbef pieczony – znakomity obiad

Rostbef pieczony w marynacie, danie szybkie w przygotowaniu i pyszne. Aromat czerwonego wina, przypraw i lekko krwiste mięso, czy można chcieć czegoś więcej ?

 rostbef pieczony

Rostbef  pieczony

  • rostbef 1 kg 
  • 2 szklanki czerwonego wina ( u mnie porzeczkowe )
  • 2 gałązki rozmarynu 
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • łyżka miodu 
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • pieprz świeżo mielony ok. 1 łyżeczki 
  • 3 łyżki masła
  • ugotowane ziemniaki
  • miks sałat + ocet balsamiczny i sok z pomarańczy

 

 

Mieszamy wino z miodem, czosnkiem, oliwą i pieprzem, wkładamy do niego umyte i osuszone mięso. Dodajmy rozmaryn i mięso marynujemy ok. 2 godzin. 

Na gorącej patelni szybko obsmażamy mięso z każdej strony ( maks. po 2 minuty z każdej strony). Przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego do 170 C piekarnika na 20 minut. 

Kiedy mięso się pieczę, marynatę przelewamy na patelnię i odparowujemy sos, dodajemy do niego masło. I jeszcze chwilę gotujemy, tym sosem polewamy nasz mięso w czasie pieczenia i po upieczeniu. 

Ja podałam jeszcze miks sałat z sosem balsamicznym ( sos balsamiczny + sok z pomarańczy) oraz ziemniakami podgotowanymi i później upieczonymi ziemniakami. 

 

rostbef pieczony

 Do tego kieliszek wody z białym winem i plasterkami brzoskwini i mamy raj :) 

2 myśli na temat “Rostbef pieczony – znakomity obiad

  1. tak, na jedno i drugie pytanie :)
    Chyba że nie chcesz krwistego w środku to dłużej pieczesz
    pozdrawiam
    u.

Możliwość komentowania jest wyłączona.